Tubbergse variant op moderne slavernij

Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.Beeld Ivar Theunissen/I am Ivar

Het moment had niet beter gekozen kunnen worden om het zware misdrijf mensenhandel op de kaart te zetten.  Vandaag, op de Dag van de Mensenhandel, moesten Adje (60) en Gretha B. (45) uit het Twentse Tubbergen voor de rechter verschijnen voor hun variant op de moderne slavernij.

Het duo wordt er van verdacht gedurende in ieder geval acht jaar de zwakbegaafde Jeffrey (33) te hebben uitgebuit, mishandeld en tevens van zijn vrijheid te hebben beroofd. De man, opgepikt in het kermiscircuit, moest voor het tweetal werken. Niet de gebruikelijke veertig uur per week, maar zo lang als het duo het nodig vond. Het verwijt is dat Jeffrey geen kant op kon en feitelijk door het tweetal gevangen werd gehouden.

Als de kwaliteit van het door hem geleverde werk onvoldoende was, werd hij opgesloten in een gebouwtje achter de woonwagen van de beide verdachten. Ze misbruikten Jeffrey ook, zo is het verwijt, door een bedrijf, een woning en een paar auto's (inclusief boetes) op zijn naam te zetten. De hele operatie eindigde niet door een ingreep van buitenaf, maar omdat 'slaaf Jeffrey' uiteindelijk de benen nam en zo op het politiebureau terecht kwam.

Geen verrasing
Voor Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel is dit dossier geen verrassing. Hoe vaak mensenhandel in deze vorm voorkomt in Nederland is onduidelijk. De meeste strafdossiers handelen over vrouwen, vaak van niet-Nederlandse afkomst die worden gedwongen te werken in de seksindustrie. De Nationaal Rapporteur heeft echter zeker drie dossiers uit het recente verleden op het oog die op de Tubbergense zaak lijken, aldus een woordvoerster van de Nationaal Rapporteur.

Groot probleem bij de bestrijding van mensenhandel is dat de buitenwacht vaak niet herkent wat er precies aan de hand is of dat er sprake is van een dreigende sfeer die een gang naar de politie weinig aantrekkelijk maakt. Dat laatste is het geval bij het dossier dat nu bij de rechtbank Almelo wordt behandeld. De buurt wist dat er iets loos was aan het einde van de Verdistraat in Tubbergen. Het duo, dat twee kringloopwinkels runde, werd echter niet op de situatie aangesproken.

Kritiek op de overheid
Dat laatste bleek vooral op een avond voor buurtbewoners eind juli. Tijdens die bijeenkomst, voorgezeten door burgemeester Mervyn Stegers en bijgestaan door onder meer de politiechef Emil Baleveld, verklaarden de buurtbewoners bang te zijn geweest voor het tweetal.
Die avond uitten buurtbewoners ook kritiek op de overheid. Zeker tien buurtbewoners hadden een paar jaar eerder de gemeente al op de hoogte gesteld van de situatie op het kleine woonwagenkamp.

Gisteren hoopten de advocaten van de twee verdachten dat de rechter een einde maakte hun verblijf in de cel. Ze zitten al 3,5 maand vast. Het verzoek de voorlopige hechtenis te schorsen werd echter door de rechter niet gehonoreerd. Dat betekent vermoedelijk dat zij nog tot 6 januari vast blijven zitten. Dan gaat het proces verder. Het duo zit dan een half jaar vast. Op mensenhandel echter staat een straf die zelfs boven de tien jaar kan uitkomen.

Dat de twee verdachten hun proces niet in vrijheid mogen afwachten zal burgemeester Stegers niet slecht uitkomen. De buurtbewoners hebben het helemaal gehad met het tweetal en vinden dat er geen plaats voor ze is in de gemeenschap. De burgemeester heeft eerder al laten weten dat hij pas met maatregelen komt als de rechter heeft gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden