TU Delft weert ex-hoofdredacteur De Waarheid bij universiteitsblad

AMSTERDAM - Het bestuur van de technische universiteit Delft weigert voor zijn weekblad Delta een oud-hoofdredacteur van het voormalige communistische dagblad De Waarheid, F. Biesboer, te benoemen. De redactie van Delta koos Biesboer unaniem als kandidaat, maar het bestuurscollege van de TU weigert hem aan te stellen.

Wat het motief voor de weigering van het bestuur is, blijft overigens onduidelijk. Biesboer, vanaf 1988 de laatste voorman van De Waarheid voor die krant in 1990 werd opgeheven, solliciteerde in augustus bij Delta. Hij werd als enige kandidaat voorgedragen, maar in november meldde het hoofd voorlichting van de TU - tot 1997 zelf hoofdredacteur van Delta - hem dat er problemen met de benoeming waren.

Interim-hoofdredacteur C. Jongeneel: “Wij weten alleen dat het college een unanieme voordracht niet accepteert, maar niet precies waarom. De formulering is: omdat het bestuur er geen vertrouwen in heeft dat Biesboer in staat zou zijn op een geloofwaardige wijze een nieuwsselectie te maken. Dat ze dat baseren op zijn eerdere werk bij De Waarheid kun je vermoeden, maar dat spreekt het bestuur niet uit.” Ook de redactieraad van het weekblad was voor Biesboers kandidatuur.

Met name aan de TU Delft is vrees voor een vermeend linkse journalist opmerkelijk, omdat die universiteit in de jaren tachtig in het bestuur een lid had met dergelijke opvattingen: dr. L. Waayers. Diens verkiezing door de toenmalige hogeschoolraad veroorzaakte een bestuurscrisis waaraan minister Deetman te pas moest komen, maar Waayers werd wel Collegelid. Jongeneel: “De tijden zijn veranderd en ook de onafhankelijke journalistiek van de universiteitsbladen staat nu onder druk. Binnen de TU circuleert het grapje dat iemand als Waayers nu bij geen enkele sollicitatie kans zou maken.”

De woordvoerder van het bestuur weigert de kwestie van commentaar te voorzien: “Een sollicitatie is een persoonlijke kwestie, waarover we geen mededeling doen.” De redactie van Delta zoekt nu naar een andere hoofdredacteur. Jongeneel: “De hiërarchische lijnen binnen de TU liggen zo dat een bestuur nee mag zeggen tegen een kandidaat. Natuurlijk hadden we Biesboer het liefst op deze plek gezien. Maar je kunt als hoofdredacteur niet beginnen zonder vertrouwen van een bestuur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden