TTIP-overleg gaat door

De meeste EU-landen zien geen reden de omstreden onderhandelingen over handelsverdragen met de Verenigde Staten af te breken. Frankrijk en Duitsland halen bakzeil.

De Europese Unie zet de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten voort. Een Frans-Oostenrijks voorstel om dit TTIP-overleg te staken en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen helemaal opnieuw te beginnen, kreeg onvoldoende steun tijdens informeel beraad van de EU-handelsministers, gisteren in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

"Het heeft zin om door te gaan", zei Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel). "We moeten de komende maanden proberen zo ver mogelijk te komen." Op 3 oktober begint de vijftiende onderhandelingsweek in New York.

In 2013, bij het begin van de gesprekken over een Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP), was het doel om met de regering-Obama de hele zaak af te ronden. Nu die regering op haar laatste benen loopt en het TTIP-overleg nog niets concreets heeft opgeleverd, is dat doel uit beeld verdwenen.

De afgelopen weken verklaarden handelsministers uit Duitsland en Frankrijk het TTIP-overleg dood. De ministers van twaalf andere landen (Nederland zat daar niet bij) schreven vorige week een brief aan Malmström waarin ze juist het belang onderstreepten van zowel TTIP als dat andere, reeds afgeronde EU-verdrag met Canada, Ceta geheten.

Na deze kakofonie moest het overleg in Bratislava de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Dat lukte gedeeltelijk. Een ruime meerderheid zag geen reden om TTIP af te breken. De grootmachten Duitsland en Frankrijk moesten zich voor de verandering eens schikken naar de wens van die meerderheid.

De voorbije dagen waren er tal van anti-TTIP-protesten, onder meer in Duitsland, Oostenrijk en België. Tegenstanders vrezen voor een nog grotere machtspositie van multinationals en de uitholling van onder meer Europese voedselstandaarden.

Malmström zei die zorgen serieus te nemen, maar relativeerde de protesten ook. "In sommige landen is er een levendig debat. In veel andere landen zijn geen demonstraties, maar is er brede steun."

Meer nog dan over TTIP praatten de ministers gisteren over het Ceta-verdrag met Canada. Dat is immers wél zo goed als afgerond. De bezegeling op 27 oktober, tijdens een EU-Canada-top, is echter onzeker geworden door ultieme bezwaren van enkele lidstaten. Die moeten nu worden weggenomen met een extra, juridisch bindende verduidelijking die aan Ceta wordt toegevoegd. "Als we al geen handelsverdrag kunnen sluiten met Canada, een zeer nauwe bondgenoot, met wie kan het dan nog wel", merkte Malmström op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden