Tsvangirai boycot kabinetsvergaderingen

De Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai en zijn partij schorten hun werkzaamheden in de nationale eenheidsregering op, totdat er een einde komt aan de 'vervolging' van hun partijgenoot Roy Bennett.

"Wij trekken ons niet officieel terug uit de regering", zei Tsvangirai, maar de ministers van zijn MDC nemen voorlopig niet meer deel aan kabinetsvergaderingen of andere uitvoerende taken met de Zanu-PF van president Robert Mugabe. De MDC zet wel haar parlementaire activiteiten voort.

Tsvangirai zei dat de boycot voortduurt totdat er een oplossing komt voor het geschil over Bennett. Bennett is aangeklaagd in verband met vermeende plannen van de MDC om Mugabe met geweld omver te werpen. Bennett, die maandag terecht moet staan, werd deze week weer gevangengezet, na zeven maanden op borgtocht vrij te zijn geweest.

"Totdat het vertrouwen hersteld is, kunnen wij niet blijven doen alsof alles goed is", zei Tsvangirai. "Het is ons recht ons los te maken van Zanu-PF."

De stap van Tsvangirai is een blijk van diep ongenoegen binnen de MDC over de coalitie. Maar Tsvangirai heeft herhaaldelijk gezegd dat de coalitie in zijn ogen de enige mogelijkheid is om de toekomst van Zimbabwe te verzekeren en hij maakte dit opnieuw duidelijk door niet helemaal uit de regering te stappen.

De reactie van Zanu-PF onderstreepte de spanningen binnen de coalitie. "Als de MDC los wil, dan hebben wij daar geen probleem mee", zei woordvoerder Ephraim Masawi. "Wij hebben problemen met de samenwerking met de MDC. Wij proberen het, maar het is niet makkelijk."

Tsvangirai en Mugabe gingen de coalitie aan in februari, na twee gewelddadig verlopen verkiezingen. OPP sterk aandringen van Zimbabwes buurlanden beloofden de twee kemphanen samen te werken, om de politieke en economische teloorgang van het land te voorkomen.

Bennett, die blank is, zou in de coalitie onderminister van landbouw worden, maar op de dag dat het kabinet in februari beëdigd zou worden werd hij aangehouden en aangeklaagd wegens wapenbezit. Hij ontkent de beschuldigingen.

Sinds de vorming van de coalitie klaagt Tsvangirai dat schendingen van de mensenrechten voortduren. Mugabe wil dat Tsvangirai meer doet om internationale sancties opgeheven en buitenlandse hulp en investeringen hersteld te krijgen.

Die sancties zijn gericht tegen de belangrijkste medewerkers van Mugabe, die niet naar het buitenland mogen reizen en wier buitenlandse banktegoeden zijn bevroren. Dat Tsvangirai als premier wel volop buitenlandse reizen maakt, zet bij Zanu-PF kwaad bloed.

"Onze handen en voeten zijn gebonden vanwege de sancties, maar de MDC reist rond zonder ergens een strobreed in de weg te worden gelegd", zei Masawi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden