Tsjetsjeense ontvoerder

,,Niemand heeft hem ook maar met een vinger aangeraakt'', zei de Russische onderminister van justitie, Joeri Kalinin, gisteren na het bekendmaken van de dood van Salman Radoejev, tot 2000 een van de beruchtste krijgsheren van de Tsjetsjenen.

Toen werd hij gearresteerd en, eind vorig jaar, veroordeeld tot levenslang. ,,Inwendige bloedingen als gevolg van de vele kwalen waaraan hij leed'' werden hem fataal in het Russische werkkamp Solikamsk in het verre noorden.

Radoejev zal bij de Russische bewakers daar niet geliefd zijn geweest. Hij was berucht, vooral wegens de gijzeling in 1996 van 2000 mensen in een ziekenhuis in het Zuid-Russische Kizliar tijdens de eerste Tsjetsjeense oorlog. Er vielen 78 doden toen Russen tot bestorming overgingen.

Radoejev stierf jong. Hij was pas 35. En al lang niet meer gezond. Hij raakte vele malen gewond in gevechten, overleefde moordaanslagen, werd al eens dood verklaard maar dook, met een onherkenbaar verminkt gezicht, toen toch weer op. Hij kreeg de bijnaam 'Titanic', omdat zijn gezicht met tintaanimplantaten zou zijn opgelapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden