Tsjechische show kort, maar hevig

PORTO - Tsjechië heeft zich gisteren als laatste land geplaatst voor de halve finales van Euro 2004. De ploeg van bondscoach Brückner won in Estadio do Dragão in Porto met 3-0 van Denemarken.

Tsjechië had gisteren, met een korte versnelling na rust, aan een kwartiertje genoeg om de Denen aan de kant te zetten. Dat kwartiertje was echter wel imponerend. Donderdag stuit Tsjechië ook in Porto op Griekenland, dat vrijdag titelverdediger Frankrijk uitschakelde.

De vierde kwartfinale van Euro 2004 kwam maar moeilijk op gang. De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. De Tsjechen begonnen goed, maar namen snel gas terug, waardoor de Denen een licht veldoverwicht kregen.

Het was een flauw begin, dat deed vrezen voor het vervolg. De drie eerdere kwartfinales waren wel spannend, maar dat vergoedde niet alles. De kwaliteit en de amusementswaarde waren ondermaats.

Tsjechië was de enige bij de laatste acht die in Portugal al een tussentijds oefeninterlandje had kunnen ingelasten. In de laatste groepswedstrijd tegen de Duitsers, die voor de Tsjechen na twee overwinningen (tegen Letland en Oranje) niet meer van belang was, gunde de 64-jarige Brückner liefst acht spelers rust.

In dat duel toonden de Tsjechen wel hun trots, waarmee ze Oranje een plaats in de volgende ronde gunden. De Europese finalist van 1996 (met Nedved, Poborsky en Smicer) heeft tegenwoordig een dusdanig brede selectie dat ook de reserves de Duitsers te machtig waren.

Het was alsof Tsjechië 1 zich gisteren opnieuw een helftje spaarde. Na de rust gaf de ploeg echter meteen vol gas. Het was hartverwarmend te zien hoe Tsjechische sterren als Nedved en Rosicky hun kwaliteiten koppelen aan een flinke dosis werklust. Hoe de oudste van het stel, Poborsky (32), zich aan de zijlijn tevreden stelt met het geven van mooie assists. En hoe ajacied Galasek alle gaatjes dichtloopt.

In de 49ste minuut brak Koller de score open. De reus van 2.02 meter torende na een voorzet van Poborsky boven de Deense verdedigers uit en kopte de bal hard in.

De Tsjechen kwamen tegen Letland, Nederland en Duitsland op achterstand, maar knokten zich fraai naar drie overwinningen. De voorsprong van gisteren stelde de ploeg én de bondscoach nog niet gerust. De Tsjechische verdediging is namelijk de minst sterke linie van de ploeg. Brückner dirigeerde zijn ploeg ook met de 1-0 steeds weer naar voren, hetgeen loonde.

Nadat Nedved in de 56ste minuut al dichtbij een tweede treffer was geweest, sloeg Baros zeven minuten later wél toe. De 22-jarige spits, die bij Liverpool veel te weinig aan spelen toekwam maar in Portugal aantoont wel degelijk van Europees topniveau te zijn, verschalkte -opnieuw op aangeven van Poborsky- de Deense doelman Sörensen met een stiftballetje.

Twee minuten later was het al 3-0. Baros was opnieuw de maker. Hij bracht daarmee zijn toernooitotaal op vijf, waardoor hij Van Nistelrooij en de Engelsman Rooney op de topscorerslijst voorbij is. Ook zijn gemiddelde in de Tsjechische ploeg is indrukwekkend. Baros maakte in 29 interlands 21 doelpunten.

De Tsjechische show was kort, maar hevig. Brückner is zuinig op zijn sterren. Libero Bolf en Baros werden gewisseld, wat in het veld bleef staan mocht het iets rustiger aan gaan doen.

De Denen waren gisteren na iets meer dan uur rijp voor de sloop. De Tsjechische bondscoach is echter niet alleen een begenadigd vakman, maar kende ook genade voor zijn collega Morten Olsen en zijn mannen, die tot dusver zo leuk, aanvallend voetbal hadden gespeeld maar gisteren offensief onmachtig waren.

Op een monsterscore zat Brückner gisteren helemaal niet te wachten. Het zou de verwachtingen rond zijn team alleen maar opkloppen, waardoor de druk toeneemt. Brückner wil ondanks al die al vroegtijdig afgereisde topploegen graag een outsider blijven, hij wil rust rond zijn team. Een team dat hij toch al zoveel rust gunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden