Tsjechische politiek boos over kalasjnikov-grap president

De Tsjechische president Zeman (R) en premier Sobotka in betere tijden. In januari 2014 toastten zij op Sobotka's aantreden als premier. Beeld ap
De Tsjechische president Zeman (R) en premier Sobotka in betere tijden. In januari 2014 toastten zij op Sobotka's aantreden als premier.Beeld ap

De Tsjechische president Milos Zeman heeft voor oproer gezorgd met de opmerking dat premier Bohuslav Sobotka alleen met verkiezingen of een kalasjnikov is weg te krijgen. Zowel de oppositie als de regeringspartijen toonden zich verontwaardigd.

bewerkt door redactie

Zeman (71) en Sobotka (44) zijn geen vrienden en de president haalt wel vaker verbaal uit. Maandagavond had hij het tijdens een debatbijeenkomst in de provincie over de democratische methode om van een premier af te komen, verkiezingen, of te kiezen voor het ondemocratische pad dat kalasjnikov heet. Het was duidelijk een grap en het publiek lachte grif, maar zo niet de politici in Praag.

Premier Sobotka noemde de opmerkingen van Zeman 'dom en nutteloos' en zei dat die zijn kinderen en andere gezinsleden bang maakten. "Tsjechië is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar de president openlijk oproept tot moord op de premier", liet Sobotka weten.

'Walgelijk'
Ook veel andere politici, van links tot rechts, noemden de uitspraken van Zeman 'walgelijk' en 'een staatshoofd onwaardig'. De voorzitters van de beide Kamers van het parlement kwamen met een gezamenlijke verklaring waarin zij stelden dat Zemans opmerkingen 'de politieke cultuur beschadigen' en 'bijdragen aan de toenemende spanningen en haat in de samenleving'.

President Zeman poneert vaak boude stellingen, over moslims bijvoorbeeld, en over de EU en de NAVO. De centrumlinkse premier, die twintig jaar geleden zijn carrière in de sociaal-democratische partij onder Zeman begon, is een stuk gematigder in zijn opvattingen.

Migratiecrisis
Zo botsen zij de laatste tijd regelmatig over de migratiecrisis. President Zeman noemde die een 'georganiseerde invasie' en is fel tegen de opvang van vluchtelingen, waar premier Sobotka wel voorstander van is.

In de politieke realiteit heeft Sobotka het als regeringsleider voor het zeggen, de president geldt echter als een invloedrijke bespeler van de publieke opinie. Diens harde standpunten leggen Zeman overigens geen windeieren. Zijn populariteitscijfers zijn de afgelopen maanden snel gestegen. Volgens een peiling in december is zo'n 60 procent van de 10,5 miljoen Tsjechen tegen de opvang van vluchtelingen in hun land.

Premier Bohuslav Sobotka (44). Beeld reuters
Premier Bohuslav Sobotka (44).Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden