Tsjechische minister eist te veel van scholieren

praag/warschau – - De Tsjechische regering ligt onder vuur, nadat een derde van de leerlingen is gezakt voor een proefeindexamen. Onderwijsminister Josef Dobe wil hogere eisen stellen, zodat toelatingsexamens voor universiteiten overbodig worden en meer jongeren kiezen voor praktische beroepen. Het Tsjechische bedrijfsleven kampt met een groeiend tekort aan vakkrachten, zo benadrukte Dobe nog voor het proefexamen.

De benadering van Dobe past bij de rechtse signatuur van de regering-Necas, die deze zomer aantrad. Wie niet de juiste opleiding kiest, moet de gevolgen daarvan accepteren, zo luidt het devies.

De regering-Necas erfde de plannen voor het opnieuw invoeren van een centraal schriftelijk eindexamen. Dat was afgeschaft na de val van het communisme in 1990. Tsjechische scholen creëren sindsdien hun eigen curriculum en eindexamens op basis van richtlijnen uit Praag.

Na veel discussie werd in 2007 besloten het examen opnieuw in te voeren en leerlingen daarbij de keuze te geven tussen twee niveaus. Al snel werd invoering echter weer uitgesteld. Dit mede onder druk van president Vaclav Klaus. De president behoorde de afgelopen tijd tot de grootste critici van de onderwijsminister: „Het invoeren van een centraal schriftelijk is als een huis bouwen en beginnen bij het dak. Het is zinloos te beginnen bij de laatste klas, in plaats van de eerste.”

Bij het proefexamen haalden de leerlingen de slechtste resultaten voor wiskunde: 48 procent zakte. Duits bleek te moeilijk voor 40 procent en Engels voor 32 procent. Tsjechisch ging een stuk minder slecht. ’Slechts’ 22 procent haalde deze horde niet.

Volgens onderwijsminister Dobe zijn de resultaten van het proefexamen ’zorgelijk, maar geen reden tot paniek’. Het resultaat bewijst volgens hem dat het niveau is gedaald en dat er harder moet worden gewerkt. De minister verwacht dat het aantal gezakte scholieren dit voorjaar „niet boven de twintig procent” zal komen.

Om diploma-inflatie tegen te gaan, behoort volgens de minister ongeveer 10 procent van de leerlingen te zakken. Hij komt daarbij in aanvaring met zijn eigen premier. Het desastreuze resultaat van het proefexamen werd premier Necas namelijk wat te gortig: „Ik verwacht van de minister van onderwijs dat hij deze resultaten analyseert en de regering een oplossing voorstelt. We kunnen niet accepteren dat opeens een derde van de leerlingen niet meer slaagt voor het eindexamen.”

Pavel Zeleny, directeur van de organisatie die het examen voorbereidt, omschreef het probleem drie jaar geleden zo: „Als je een gemakkelijke test maakt, zodat je een behoorlijk percentage geslaagden krijgt, is die test voor 70 à 80 procent van de leerlingen zinloos. Als je de test gemiddeld moeilijk maakt, moet je rekening houden met een hoog percentage dat niet slaagt. Dat is een politiek risico dat niemand wil nemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden