Tsjechische dierentuin gaat neushoorns preventief onthoornen na Franse stroperij

De overgebleven neushoorns Bruno (L) en Lucie in de dierentuin van Thoiry, op 8 maart dit jaar. De witte neushoorn Vince werd een dag eerder in dezelfde dierentuin door verzorgers dood aangetroffen. Stropers hadden hem vermoord om zijn hoorn af te zagen.Beeld AFP

Nadat stropers in een Franse dierentuin een witte neushoorn hebben doodgeschoten om zijn kostbare hoorns af te hakken, gaat een dierentuin in Tsjechië de hoorns van achttien soortgenoten preventief verwijderen.

De dierentuin in de Noord-Tsjechische stad Dvur Kralove nad Labem acht het gevaar voor de dieren zo groot, dat de hoorns met een kettingzaag worden afgezaagd. Op de zwarte markt brengen ze op dit moment namelijk meer op dan goud en cocaïne. “Het is ons om de veiligheid van de neushoorns te doen”, zegt dierentuinwoordvoerder Andrea Jirousova tegen persbureau AFP. “De aanval in Frankrijk heeft ons gealarmeerd.”

In de nacht van 6 op 7 maart forceerden inbrekers een deur aan de achterkant van het zoologisch park in Thoiry, een plaatsje in de buurt van Parijs. In het neushoornverblijf schoten ze een witte neushoorn met de naam Vince, een in Nederland (Burgers Zoo in Arnhem) geboren mannetje van vijf jaar oud, drie kogels in zijn kop. Vervolgens gebruikten stropers een kettingzaag om de kostbare hoorn van het dier weg te nemen. Volgens de krant Le Parisien was het de eerste keer dat een levende neushoorn in een Europese dierentuin door stropers wordt gedood om zijn hoorn.

Voor de Tsjechische dierentuin genoeg reden om actie te ondernemen. De Dvur Kralove zoo herbergt momenteel 21 zwarte en witte neushoorns, waaronder drie kalfjes die niet onthoornd zullen worden.

Medicijn

De hoorns gaan op de zwarte markt voor meer dan 50.000 euro per kilo van de hand. Vooral in China en Vietnam zijn ze in trek omdat ze daar worden gebruikt als traditioneel medicijn en afrodisiacum.

De woordvoerder van de Tsjechische dierentuin zegt dat dierenartsen de neushoorns onder narcose zullen brengen. Daarna zagen ze de hoorns af en vijlen ze de scherpe randjes bij. Wanneer het gaat gebeuren, wilde de woordvoerder niet zeggen. “We hebben nog nooit hoorns verwijderd uit angst voor stropers. Eerder deden we dat wel om een neushoorn te transporteren en om gezondheidsredenen.”

De Dvur Kralove Zoo is de enige dierentuin ter wereld die het is gelukt de zeer zeldzame noordelijke witte neushoorn in gevangenschap te fokken. In 2009 zette de dierentuin drie noordelijke witte neushoorns uit in het Ol Pejeta-reservaat in Kenia. Zij zijn vermoedelijk de laatste overlevenden van deze ondersoort, maar ze zijn niet in staat zichzelf voort te planten.

Dinsdag maakte de Dvur Kralove Zoo bekend dat dierenartsen gaan proberen eitjes weg te halen bij de twee vrouwtjesneushoorns in het reservaat. Door reageerbuisbevruchting of transplantatie van embryo’s naar surrogaatmoeders, moet de ondersoort van uitsterving gered worden. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de noordelijke witte neushoorn bijna uitgeroeid, door jagers en stropers vanwege hun hoorns, en door de oorlogen in Afrika.  

Bestemming van de hoorns

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) begrijpt de reactie van de Tsjechische dierentuin, maar maakt zich wel zorgen over wat er met de afgezaagde hoorns gaat gebeuren. “Juist omdat de hoorns van neushoorns op de zwarte markt meer opleveren dan goud en cocaïne, is het van het allergrootste belang dat de hoorns in Tsjechië door een onafhankelijke partij op een transparante manier worden geregistreerd, opgeslagen en vernietigd", reageert een woordvoerder. Er bestaat een kans dat de hoorns 'weglekken' in het criminele circuit. "Wij roepen de dierentuin dan ook op om dit goed te regelen. Het is eigenlijk dezelfde procedure als bij de ivoorverbrandingen van de afgelopen periode.”

De oplossing van de dierentuin is slechts een tijdelijke: de hoorn groeit terug. Bovendien is het niet zonder risico's. "De techniek van het onthoornen gebeurt nu al vaker in private parken in Zuid-Afrika", zegt de WNF-woordvoerder. "Het is alleen niet zonder risico’s voor grote zoogdieren want er zijn neushoorns die de verdoving niet hebben overleefd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden