Tsjechië heeft er een schaatskampioene bij

EK Sprint | Naast Martina Sábliková heeft het Tsjechische schaatsen er een tweede gezicht bij. Karolina Erbanova won verrassend het EK sprint.

GUUS MATER

Ze komt uit het bergdorpje Strázne, in een land zonder 400-meterbaan. Het lag dus niet erg voor de hand dat Karolina Erbanova uit Tsjechië de eerste Europese schaatskampioene op de sprint zou worden. Ze werd het omdat ze het schaatsen heel snel onder de knie kreeg en de laatste jaren haar heil zocht bij een Nederlandse commerciele ploeg.

Erbanova (24) spreekt inmiddels aardig Nederlands en weet wat de normen en waarden zijn. "Alles is anders in Tsjechië; het was een enorme cultuurschok", had ze wel eens gezegd. Tweeënhalf jaar geleden had ze zich gemeld bij de ploeg van Marianne Timmer, een rijdster die coach werd. Inmiddels wordt ze begeleid door Dennis van der Gun bij Team Afterpay, met onder meer Jorien ter Mors.

Sterke, sportieve meisjes in Tsjechië spelen ijshockey. Erbanova vormde daarop geen uitzondering. Tijdens de Olympische Spelen in Turijn (2006) zag ze voor het eerst schaatsen. "Daar moet je heel sterke enkels voor hebben", herinnert ze zich nu. De schaatsbeweging kon haar goedkeuring niet wegdragen. Schaatsen zonder puck, dat was het toch niet.

De kennismaking met Martina Sábliková via een gymnastiekleraar veranderde alles. Sábliková, een tengere vrouw met een piepstem die heel vaak klaagt over pijn en blessures, is het gezicht van het Tsjechische schaatsen. Het enige gezicht en ze valt op door haar indrukwekkende palmares en jarenlange tweestrijd met de Nederlandse Ireen Wüst.

Dat trok haar. Erbanova zei het ijshockey vaarwel en sloot zich later aan bij Sábliková en haar trainer Petr Kovacs. Als junior veroverde ze prijzen bij wereldkampioenschappen. Dat zegt iets, maar niet alles. Enige winters toerden ze het wereldbekercircuit af. Uit de schaduw van stayer Sábliková, die Europese, wereld- en olympische titels veroverde, kwam ze echter niet.

Ze was slim genoeg om op het juiste moment de stap naar het schaatsland bij uitstek te maken. Goede ijsbanen, goede trainers en goede ploeggenoten. Bij schaatsen geldt: goed voorbeeld doet volgen. Schaatsers, die achter een collega trainen met een superieure techniek, hebben daar voordeel van. Hoewel ze betrekkelijk weinig samen hebben geschaatst, omdat Ter Mors vooral shorttrack deed, heeft Erbanova het een en ander van haar opgestoken.

Het was wel even wennen voor Erbanova in de arrenslee met de Nederlander met Japanse roots Kai Verbij, die er al even beduusd bij zat. In de andere slee zaten Ireen Wüst en Sven Kramer. De Friese paarden leken dat tweetal, goed voor veertien continentale titels bij elkaar, wel van een eerdere gelegenheid te herkennen.

De eerste Europese titel van Erbanova was kantje boord. De Tsjechische bleef koel nadat ze met een voorsprong van acht honderdsten van een seconde op de Russin Olga Fatkoelina en 1,13 seconde op Ter Mors aanzette voor de laatste 1000 meter.

Ter Mors had de lat hoog gelegd. De 1.14,88 van de veelzijdigste Nederlandse rijdster noodzaakte tot een uiterste krachtsinspanning. Ze finishte in 1.15,83 en dat was net voldoende. Met Fatkoelina had ze zelf afgerekend.

Ter Mors, die nog graag als shorttracker het WK in Rotterdam wil meemaken, was niet zuur. Ze besefte dat ze op de eerste dag haar kansen had verspeeld door de 500 meter te verprutsen. Ze gunde haar teamgenote ruimhartig de eer.

Ter Mors had de laatste week hard doorgetraind en richt zich op de WK afstanden, over een maand op de olympische baan in Zuid-Korea. Dat is wel wat met schaatsers, de volgende wedstrijd is bijna altijd belangrijker. Voor Erbanova was Heerenveen, 8 januari 2017, de plaats en het moment. Ze genoot ervan. Toen ze uit de arrenslee stapte, gleed ze bijna weg.

undefined

europese sprinttitel voor kai verbij

Bij de mannen won Kai Verbij de eerste editie van het Europese kampioenschap sprint. Hij verdedigde zaterdag op de afsluitende 1000 meter zijn leidende positie met succes. Het zilver ging ook naar een Nederlander, Kjeld Nuis. De Duitser Nico Ihle won brons.

Voor de 22-jarige Verbij is het zijn eerste grote titel uit zijn loopbaan. Verbij legde de laatste 1000 meter als derde af in 1.09,25. De sprinter was daarmee de meest constante van allemaal. Vrijdag zette Verbij de tweede tijd neer op de eerste 1000 meter. Op de twee 500 meters werd hij respectievelijk vierde en tweede.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden