Tsjechië danst de Weense wals

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

Duizenden jonge Tsjechen volgen wekelijks lessen stijldansen, net als hun ouders en grootouders. De traditie is dus springlevend.

„De wals gaat van: een, twee, drie, een, twee, drie, weet je nog?”, zegt de dansmeester tegen tweehonderd adolescenten onder de monumentale kroonluchters in het Vinogradi-paleis in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Elke week verruilen duizenden Tsjechen tussen 15 en 18 jaar hun Playstation en mp3-spelers voor de balzaal. Dit mondaine ritueel, geërfd uit de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie, bleef wonderwel gespaard onder het communisme.

„Ik heb me ingeschreven omdat het bij ons een traditie is: mijn ouders en grootouders namen ook les toen zij mijn leeftijd hadden”, legt Eliska (16) uit. Voor de gelegenheid heeft ze pumps en een mauve baljurk aan.

Op het programma staan foxtrot, polka, mazurka, chachacha, Weense en Engelse wals, maar ook etiquette: hoe hou je je glas vast tijdens een cocktail, hoe je te kleden voor een banket, en hoe voorkom je dat je een muurbloempje wordt?

„In Tsjechië geldt stijldansen als een basis voor de sociale opvoeding”, legt Ruzena Chladova uit, al 25 jaar directrice van een van de meest prestigieuze dansscholen in Praag. Hier kost een serie van tien wekelijkse lessen van twee uur ongeveer 215 euro, een kwart maandloon.

De jongens dragen een zwart kostuum, vlinderstrik en witte handschoenen. Ouders bewonderen de vooruitgang van hun kinderen onder het genot van een glaasje, onder plafonds in neorenaissancestijl.

Alle Tsjechische steden bieden danscursussen voor jongeren. „Het programma is overal hetzelfde, en wordt altijd afgesloten met een groot debutantenbal”, vertelt Viktor Sanc, directeur van een van de zes dansscholen in Brno.

„Het is een beetje moeilijk, maar leuk”, vindt Marina, een brunette van zestien, die samen met haar klasgenoten van het lyceum de Praagse dansschool Broucek bezoekt.

Niets heeft de Pragers er ooit van weerhouden te walsen in het balseizoen, behalve de avondklok die de nazi’s in 1942 afkondigden na de moord op SS-leider Reinhard Heydrich, vertelt Karel Oplt, een dansmeester met een passie voor geschiedenis.

„Vroeger waren er meer leerlingen”, herinnert Oplt zich. „Toen waren de danslessen een van de weinige vormen van afleiding die waren toegestaan door het communistische regime.”

Ouderen dansen nog altijd in groten getale. Recordaantallen kijkers zien wekelijkse danswedstrijden op televisie.

Werkgevers betalen danslessen voor hun werknemers – goed voor de team building. Zo ook de vestiging van de Britse firma Tyco Healthcare. „Het idee was te laten zien hoe het er op zijn Tsjechisch aan toegaat”, legt directrice Helena Labaiova uit.

In het Vinogrady-paleis worden ieder balseizoen, van september tot april, vijftig soirées gegeven, vaak door firma’s. „Steeds meer buitenlandse ondernemingen willen een jaarlijks bal organiseren, in een prestigieuze zaal”, legt Ruzena Chladova uit.

Jongeren in Praag tijdens een cursus stijldansen. ¿In Tsjechië geldt stijldansen als een basis voor de sociale opvoeding.¿ ( FOTO MICHAL CIZEK, AFP) Beeld AFP
Jongeren in Praag tijdens een cursus stijldansen. ¿In Tsjechië geldt stijldansen als een basis voor de sociale opvoeding.¿ ( FOTO MICHAL CIZEK, AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden