Tsjaad: straatarm en corrupt

N'DJAMENA (ANP) - Tsjaad in het noorden van Centraal-Afrika is een van de armste landen in de wereld. Oorzaken zijn vooral een gebrek aan water, tientallen jaren van onrust en corruptie.

Volgens de internationale organisatie Transparency International is Tsjaad zelfs een van de meest corrupte landen in de wereld.

De Wereldbank laakt dat de opbrengsten uit de sinds een paar jaar geleden goed op gang gekomen oliewinning in toenemende mate worden gebruikt voor de koop van wapens. De aardolievoorraad in het zuiden van het land wordt op een miljard vaten geschat.

Woestijn

Tsjaad, dat in 1960 onafhankelijk werd van kolonisator Frankrijk, telt circa 10 miljoen inwoners verdeeld over vele etnische groepen. Ongeveer de helft van de bevolking is moslim, een derde christen en verder spelen lokale geloven een belangrijke rol. Tsjaad is qua oppervlakte dertig keer zo groot als Nederland en bestaat voor een flink deel uit woestijn. Hoofdstad is N'Djamenda in het zuidoosten van het land.

President Idriss Déby kwam na een opstand in 1990 aan de macht. Een jaar later werd hij president. Déby werd een aantal malen herkozen, voor het laatst bij een zeer omstreden stembusgang in 2006. Kort ervoor hadden regeringsgetrouwe militairen met veel moeite een opstand van rebellen neergeslagen.

Darfur

Verscheidene rebellengroepen proberen al jaren Déby ten val te brengen. Ze opereren vooral vanuit het oostelijke grensgebied met de Sudanese crisisregio Darfur. Daar leven ook een kwart miljoen Sudanese vluchtelingen in opvangkampen. Ook zo'n 180.000 Tsjadiërs houden zich schuil in de kampen uit angst voor het geweld.

In Tsjaad zijn op het ogenblik zo'n 2000 Franse militairen om te helpen de stabiliteit in het land te bewaren. De Fransen leveren ook de grootste bijdrage aan een missie van de Europese Unie die binnenkort begint. Ongeveer 3700 militairen gaan driehonderd VN-politie-officieren helpen die werken in de kampen aan de grens met Darfur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden