Tsipras zet roer om en ontslaat leiders Griekse privatisering

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras ontmoet de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz (links). De nieuwe linkse Griekse regering dreigt Brussel flink op te schudden door allerlei streng Europees beleid terug te draaien. Beeld epa
De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras ontmoet de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz (links). De nieuwe linkse Griekse regering dreigt Brussel flink op te schudden door allerlei streng Europees beleid terug te draaien.Beeld epa

De nieuwe Griekse regering van premier Alexis Tsipras heeft de leiding van de instantie die toezicht houdt op de privatisering van overheidsinstellingen, ontslagen. Dat melden Griekse media. Binnen het ministerie van Financiën wordt het ontslag 'de eerste stap in een nieuw privatiseringsbeleid' genoemd.

De regering wil dat overheidsbedrijven alleen nog in particuliere handen overgaan, als dat tot meer arbeidsplaatsen leidt en de economische groei stimuleert.

De regering heeft de plannen voor de verkoop van delen van het staatsstroombedrijf DEI en de havens van Piraeus en Thessaloniki stilgelegd. Ook de privatisering van de spoorwegen en de staatsraffinaderijen gaat niet door.

Het is nog onduidelijk of het Duitse bedrijf Fraport verscheidene regionale luchthavens mag overnemen. Het bedrijf, dat de luchthaven van Frankfurt exploiteert, sloot daarover eind vorig jaar een overeenkomst.

'Brutaal en schaamteloos'

De Griekse tegendraadsheid heeft tot ergernis geleid bij de Duitse eurocommissaris Günter Oettinger. Hij verwijt de nieuwe Griekse regering dat zij 'brutaal en schaamteloos' te keer gaat. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij, de christendemocratische CDU, zei hij dat de regering van Alexis Tsipras zich aan zijn verplichtingen tegenover de EU moet houden. 'Het kan niet zo zijn dat Brussel een regering beter behandelt omdat die brutaal en schaamteloos optreedt.'

De eurocommissaris noemde de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat 'uniek'. Wie zo'n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, zei Oetttinger. Hij wees erop dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt tegen Brussel en de Duitse regering.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft uitgesloten dat de schuld van Griekenland volledig wordt afgeschreven, zei ze tegen Duitse media. Banken en schuldeisers zijn volgens haar Griekenland al tegemoet te komen door miljarden aan schuld kwijt te schelden. Merkel wil dat Griekenland bij de eurozone blijft.

De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger. Beeld anp
De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden