null Beeld

CommentaarGriekenland

Tsipras verdient complimenten

Het radicaal-linkse experiment in Griekenland is (voorlopig) voorbij. Bij de verkiezingen dit weekeinde werd Syriza van premier Alexis Tsipras onttroond als grootste partij. De macht gaat over naar het centrum-rechtse Nieuwe Democratie, dat de Grieken belooft dat ze straks ‘weer trots’ kunnen zijn op hun land.

Maar áls dat gebeurt, omdat Griekenland verder economisch herstelt en de mensen eindelijk wat respijt krijgen van het door Brussel afgedwongen bezuinigingsbeleid, dan is dat óók aan Syriza te danken. De partij, die aan de macht kwam met de belofte van radicaal verzet tegen Brussel, bleek de afgelopen jaren juist een betrouwbare partner van internationale schuldeisers.

Daar leek het in eerste instantie nog helemaal niet op. Toen Tsipras en de zijnen begin 2015 de verkiezingen wonnen, gingen ze er in eerste instantie hard in. Vooral de Griekse minister van financiën Gianis Varoufakis stelde zich onverzettelijk op: de harde bezuinigingen die Brussel eiste, zouden er alleen over zijn lijk komen. Met die houding bracht hij Griekenland aan de rand van een volledig faillissement: banken moesten noodmaatregelen nemen, en de Grieken konden een tijdlang niet of nauwelijks meer bij hun geld.

Varoufakis vertrok, maar Tsipras ging door. Hij greep de internationale reddingsboei in de vorm van een noodlening, ook al duwde die de Grieken nog dieper in de schulden dan het geval was geweest als Varoufakis niet eindeloos dwars had gelegen. Syriza onderging vervolgens een metamorfose. In plaats van te saboteren, ging de Griekse regering juist meewerken met Brussel door de begroting sluitend te houden – ook al kostte dat de Griekse bevolking jarenlang veel financiële pijn. Zo sleepte Tsipras Griekenland weg van de economische afgrond en bracht hij rust in het land.

En dat was niet zijn enige verworvenheid. Athene sloot onder zijn leiding ook een akkoord met noorderbuur (Noord-)Macedonië, een eind makend aan een etterend regionaal conflict. Ook dat was een dappere prestatie in een land waar nationalistische sentimenten licht ontvlambaar zijn. Het is zelfs goed mogelijk dat de Grieken Tsipras hebben weggestemd vanwege dit akkoord, niet eens vanwege zijn bezuinigingsbeleid.

Hoe dan ook ligt er nu een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de nieuwe premier Mitsotakis, leider van een van de partijen die Griekenland de financiële ellende inleidden met corruptie en leugens, en die nooit een hand uit staken naar Noord-Macedonië. Mitsotakis belooft dat hij anders zal zijn dan zijn voorgangers (onder wie zijn eigen vader). Maar op sommige punten zou hij best een voorbeeld kunnen nemen aan Alexis Tsipras.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden