Update

Tsipras treedt af, Griekse verkiezingen op 20 september

Premiers Tsipras. Beeld afp
Premiers Tsipras.Beeld afp

De Grieken gaan op 20 september naar de stembus, voor de derde keer dit jaar. De regering heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Premier Tsipras maakte vanavond zijn aftreden bekend in een toespraak op de Griekse televisie.

"Het huidige parlement kan geen meerderheid of een regering van nationale eenheid bieden", aldus Tsipras. De reden van zijn aftreden is het grote verzet binnen zijn partij Syriza. Tsipras moet flink bezuinigen en hervormen om noodsteun te krijgen, maar dat stuit in zijn eigen politieke gelederen op weerstand. Met de verkiezingen hoopt Tsipras een nieuw mandaat te krijgen voor zijn maatregelen, meldt hij op Twitter.

De Griekse premier was bijna de hele dag in beraad met zijn ministers over de opstand binnen Syriza. Tsipras sloot vorige week een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Dankzij de oppositie stemde het parlement daarmee in, maar veel partijgenoten van Tsipras stemden tegen, waardoor hij de meerderheid in het parlement in feite kwijt was.

Schuldaflossing
Het aftreden van de Griekse regering hing al langer in de lucht. De regering wilde echter eerst het eerste deel van de noodlening binnen hebben (13 miljard euro), omdat er een schuldaflossing moest worden gedaan aan de Europese Centrale Bank. Dat is vandaag gebeurd.

"Er is zeker behoefte aan verkiezingen", zei minister voor energie en milieu Panos Skourletis. "Ten eerste hebben tientallen parlementsleden van Syriza tegen de regering gestemd, die daarmee feitelijk haar meerderheid is kwijtgeraakt. Ten tweede maakt Syriza nu deel uit van een regering die een ander programma moet uitvoeren dan waar zij voor gekozen werd."

'Vijf jaar catastrofale bezuinigingen'
Begin dit jaar boekte de radicaal-linkse Tsipras nog een verkiezingszege met een campagne die zich juist fel tegen de bezuinigingen keerde die Griekenland door schuldeisers werden opgelegd. Hij beloofde dat Griekenland 'vijf jaar van catastrofale bezuinigingen' achter zich zou laten. Binnen Syriza bestond toen al een sterke stroming die uit de euro wilde stappen.

Tsipras verdedigt de bezuinigingen nu met het argument dat hij de voorwaarden van de geldschieters wel moest accepteren om Griekenland binnen de eurozone te houden, wat volgens opiniepeilingen ook de wens is van het overgrote deel van de Griekse bevolking.

Binnen de Europese Commissie is verheugd gereageerd op de aankondiging. Volgens Martin Selmayr, de rechterhand van voorzitter Jean-Claude Juncker, kunnen vroege verkiezingen gunstig uitpakken voor de in Griekenland omstreden Europese steunprogramma's. "Het kan een manier zijn om meer steun te krijgen voor het stabiliteitsplan", aldus Selmayr op Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden