Tsipras schuift hete aardappels voor zich uit

Net als bij de stemming over het eerste pakket vorige week kan premier Alexis Tsipras rekenen op de steun van het grootste deel van de oppositie. Beeld ap
Net als bij de stemming over het eerste pakket vorige week kan premier Alexis Tsipras rekenen op de steun van het grootste deel van de oppositie.Beeld ap

De Griekse regering neemt opnieuw een horde in de hoop op nieuwe miljardenleningen van de internationale geldschieters. Vanavond stemt het parlement in Athene over een tweede pakket aan hervormingen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds eisen. In ruil daarvoor kunnen de onderhandelingen over een pakket van minimaal 80 miljard euro aan noodsteun beginnen.

Het staat vrijwel vast dat het parlement de maatregelen met grote meerderheid aanneemt. Net als bij de stemming over het eerste pakket vorige week kan premier Alexis Tsipras rekenen op de steun van het grootste deel van de oppositie.

De vraag is echter hoe de 149 parlementariërs van zijn eigen partij Syriza zich zullen opstellen. Bij de stemming vorige week stemden 32 van hen tegen nieuwe bezuinigingen, terwijl 7 zich van stemming onthielden. Sindsdien heeft Tsipras zijn regering herschikt en zich ontdaan van zijn felste tegenstanders, maar de rebellerende parlementariërs zitten nog altijd op hun plaats.

Tsipras zit met hen in zijn maag. Ze hebben al gezegd tegen nieuwe bezuinigingen te zullen stemmen, maar de regering wel te blijven steunen. Het is daarom lastig voor Tsipras hen uit de fractie te gooien - dat zou de fragiele vrede binnen de bonte groep parlementariërs alleen maar verder op het spel zetten. Tegelijkertijd blijft het verzet in zijn partij op deze manier dooretteren, en dat is slecht voor het gezag en de slagvaardigheid van de premier.

Vroegpensioen
Tsipras lijkt er nu voor te kiezen wat tijd te kopen. Hij heeft twee uiterst controversiële maatregelen uit het pakket van vandaag gelicht en de stemming daarover doorgeschoven naar begin augustus.

Het gaat om het afschaffen van het vroegpensioen en een belastingverhoging voor boeren. Bij de laatste maatregel heeft Tsipras ook te maken met weerstand bij zijn partners in de oppositie. De 'oude' politieke partijen Nieuwe Democratie en Pasok hebben namelijk relatief veel aanhang onder boeren.

Door deze hete aardappel door te schuiven naar augustus, bewaart Tsipras voor nu de stabiliteit. In de tussentijd kan hij proberen de tegenstanders binnen Syriza ervan te overtuigen dat eenheid belangrijker is dan ideologische scherpslijperij, die op termijn wellicht de ondergang van de regering en partij betekent.

Redden van banken
De kans bestaat zelfs dat Tsipras vandaag alweer wat steun terugwint. De zaken in het pakket waarover de parlementariërs vanavond stemmen, zijn amper controversieel. Het gaat onder meer over de modernisering van het trage juridische systeem en de veiling van frequenties voor commerciële tv-stations. Ook moet een Europese richtlijn over het redden van banken en afwikkeling van faillissementen worden omgezet in nationale wetgeving - iets waar ieder EU-land sowieso toe verplicht is.

Het is dan ook waarschijnlijk dat in ieder geval enkele van de muitende Syriza-parlementariërs zich bij deze stemming weer achter Tsipras scharen, zodat hij de komende tijd met hernieuwd zelfvertrouwen kan proberen de eenheid in zijn partij te herstellen.

Intussen zijn in Athene de eerste onderhandelaars van de geldschieters aangekomen om de onderhandelingen met Griekenland officieel te hervatten, als het parlement vandaag inderdaad instemt met de nieuwste maatregelen. De ambtenarenvakbond heeft uit protest voor vandaag opnieuw een staking uitgeroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden