Tsipras: ik sta voor een tekst waarin ik niet geloof

Tsipras tijdens het interviewBeeld REUTERS

Het akkoord met zijn geldschieters is niet goed, maar met het enige alternatief - een Grexit - was Griekenland nog veel slechter af geweest. Met dat argument verdedigde premier Alexis Tsipras gisteravond op de Griekse tv de keiharde bezuinigings- en belastingmaatregelen die hij vandaag door het parlement probeert te jagen om uitzicht te houden op onderhandelingen over ruim 80 miljard aan noodleningen.

Maar van harte gaat dat niet. Tsipras gaf ook toe dat het akkoord pas tot stand kwam na zware druk uit Europa, en dat Griekenland niet genoeg valutareserves heeft om een vertrek uit de euro op te vangen. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de handtekening onder een overeenkomst waar ik niet in geloof", zei Tsipras in het interview met staatstelevisie ERT.

Dat roept vragen op over de voort­varendheid waarmee zijn regering een eventueel akkoord zal uitvoeren. "Ik kan niet garanderen dat het gevaar van een Grexit geweken is voordat het definitieve akkoord ondertekend is", waarschuwde hij verder. In het interview wilde Tsipras, die een vermoeide en enigszins verslagen indruk maakte, niet ingaan op een mogelijke scheuring in zijn partij.

Mes op de keel
Meerdere prominente hardliners, onder wie een minister en de parlementsvoorzitter, hebben gezegd vandaag in het parlement tegen de voorstellen te zullen stemmen. Sommigen gingen ervan uit dat Tsipras hen daarom zou vervangen. "Ik zet niemand het mes op de keel. In onze partij is een cultuur van dialoog, niet van uitsluiting." Het akkoord komt vrijwel zeker door het parlement, dankzij steun van de oppositie.

Tsipras gaf in het interview verder min of meer toe dat Gianis Varoufakis een ongelukkige keus was als minister van financiën. Hij trad ruim een week geleden af na alle krediet te hebben verspeeld bij zijn EU-collega's met zijn betweterige optredens. "Dat iemand een fantastisch econoom is, maakt hem nog geen goede politicus", zei Tsipras.

Uit een peiling blijkt dat zeven op de tien Grieken willen dat het parlement het akkoord aanneemt. De tegenstanders laten vandaag van zich horen in een demonstratie voor het parlementsgebouw. Verder heeft de ambtenarenvakbond een staking afgekondigd. Apothekers en restauranteigenaren sluit zich daarbij aan. Ook ligt het openbaar vervoer in Athene ligt morgen plat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden