Truus Menger (75) heeft vrede met onderscheiding

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM - De beeldhouwster en schrijfster Truus Menger-Oversteegen is zaterdag op haar 75-ste verjaardag onderscheiden als officier in de orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde in de Mozes en Aüronkerk in Amsterdam.

Burgemeester A. J. Vlaar van Venhuizen, de gemeente waar Menger tot voor kort woonde, roemde haar bij de uitreiking niet alleen voor haar uitzonderlijke prestaties in het verzet. Ook de manier waarop zij in de afgelopen vijftig jaar 'de vrijheid heeft uitgedragen en haar kunstenaarschap heeft waargemaakt', was volgens Vlaar een reden om haar de onderscheiding toe te kennen.

Truus Menger heeft een lintje voor haar rol in het verzet (zij werkte samen met Hannie Schaft) steeds afgehouden, omdat er volgens haar al te veel verkeerde mensen uit de periode '40-'45 er zo een hebben gekregen. Uiteindelijk berustte zij erin, omdat zij wordt geëerd voor haar 'uitzonderlijke verdiensten voor de samenleving'.

Daartoe worden ook haar vele beelden in binnen- en buitenland gerekend, zoals dat van Hannie Schaft in Haarlem en het monument van de Zuid-Afrikaanse vlag in Soweto. Volgens Vlaar dragen deze vrijheidsbeelden uit, wat Menger verstaat onder haar lijfspreuk 'Toen niet, nu niet, nooit'. Hij prees ook haar inzet voor de stichting 'Nederland Tolerant - Max Drukker', die een verdraagzame samenleving zonder fascisme en racisme nastreeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden