Panama Papers

Trustkantoren uit Panama Papers zijn vergunning kwijt

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Vier Nederlandse trustkantoren die voorkomen in de Panama Papers zijn hun vergunning kwijt. Dat blijkt uit het register trustkantoren van De Nederlandsche Bank (DNB), waarin kantoren met een vergunning staan vermeld. Zonder vergunning mag een trustkantoor geen activiteiten uitvoeren.

Jan Kleinnijenhuis en Karlijn Kuijpers

In januari van dit jaar meldde DNB dat ze naar aanleiding van de Panama Papers aangifte had gedaan tegen een aantal trustkantoren. DNB wilde toen niet ingaan op de vraag om welke trustkantoren het ging. Nu zijn wel namen bekend van trustkantoren uit de Panama Papers waartegen DNB is opgetreden. DNB kon vandaag niet bevestigen of dit de kantoren zijn waartegen aangifte is gedaan.

Infintax Trust

Infintax Trust, de vaste partner van het Panamese Mossack Fonseca in Nederland, moet stoppen met haar activiteiten. Uit de Panama Papers bleek dat Infintax dubieuze structuren ontwierp om geld weg te sluizen en belasting te ontwijken.

Ook Alea Management moet de deuren sluiten. Alea was onder meer betrokken bij betalingen aan verdachten in het FIFA-corruptieschandaal en was de voormalige vaste partner van Mossack Fonseca in Nederland.

Sovereign Trust en Pelican Trust, twee trustkantoren die in meerdere landen werken, zijn ook hun vergunning kwijt. Beide kantoren komen met een buitenlandse vestiging in de Panama Papers voor. Het Nederlandse Sovereign Trust is inmiddels opgeheven.

De kantoren kunnen nog bezwaar maken tegen het besluit van de toezichthouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden