Truscott alleen nog op systeemkaart

Op 4 september is op 80-jarige leeftijd in New York de Brit Alan Truscott overleden. Hij emigreerde in 1962 naar de VS en schreef voor diverse bridgebladen en de New York Times, waar hij een dagelijks bridgecolumn had. Hij heeft dertien bridgeboeken op zijn naam staan.

In Nederland is Alan Truscott vooral bekend van de Truscott-conventie. Het is een conventie die door heel wat bridgers al decennialang gespeeld wordt. Ik vraag me af of Alan Truscott deze conventie ook daadwerkelijk bedacht heeft, want in de Engelstalige naslagwerken is geen letter hiervan terug te vinden. Zoals de Fransman Pierre Ghestem (1922-2000) tot zijn stomme verbazing ontdekte dat er een conventie naar hem genoemd was, toen hij voor de eerste keer Nederland bezocht. Hoe het ook zij, in de Gids voor biedconventies van G.J.R. Förch krijgt de Truscott-conventie maar liefst drie sterren, reden genoeg om er in deze rubriek eens dieper op in te gaan. Zelfs al houdt u niet van conventies, leest u vooral verder, het is echt geen hocus-pocus.

De Truscott-conventie treedt in werking na een doublet op 1/-opening. Als de partner van de openaar nu 2SA biedt, is dat een kunstmatig bod. Het geeft een normale (manche-inviterende) verhoging naar drie-in-de-geopende kleur aan, een verhoging op drie niveau in de kleur zelf heeft een meer preëmptief karakter. Een voorbeeld:

Stel u hebt:

85 HV63 74 B7632

Uw partner opent 1, rechts van komt een doublet. Wat zou u in uw partnership kunnen bieden?

Speelt u de Truscott-conventie, dan kunt u hiermee 3 bieden. Bent u wat sterker, zeg:

85 HV63 A4 B7632

dan biedt u in die situatie 2SA.

Nu zegt u natuurlijk: wat te bieden met een hand waarop normaal gesproken 2SA geantwoord zou worden (in het Nederlands Acol: 11/12 punten en gebalanceerde kaart, een invite voor 3SA)? Bijvoorbeeld:

H85 83 AB62 H1054

De grap is dat je door het doublet van je buur een extra bod ter beschikking dat je voor dit soort handen kunt gebruiken: redoublet! Dit geeft dus korte (!) harten (schoppen, als er 1 geopend is) aan, maar wel een inviterend spel.

Förch geeft in zijn gids twee aardige voorbeelden. Eerst deze (zie diagram 1)

Omdat noord zijn hand te zwak vond voor 3 (NZ speelden geen Truscott) volstond hij in eerste instantie met 2. Na 4 besloot hij uit te nemen met 4, dat eentje down ging. Terecht, want zelfs 5 is voor OW nog ijskoud, maar het is niet zo opgelegd dat te bieden. Aan de andere tafel werd wel Truscott gespeeld en ging het bieden:

Hier kon noord dus preëmptief verhogen naar 3, dat er precies in zat, 340, of wel 8 imps winst voor Truscott.

Förch schrijft verder dat hij zelfs 3 nog aan de timide kant vindt, hij zou zeker 4 geboden hebben. Ik zou er nog aan toe willen voegen: en ik zou 4 nog maken ook! Zeker na het doublet van west op 4 is de winnende speelwijze aan tafel makkelijk te vinden. Het gaat zo: west begint met AH en 10 na, getroefd. Hierna een harten getroefd, een klaveren getroefd en weer een harten getroefd. Met troef overgestoken naar zuid om de derde harten te troeven. De situatie is dan als volgt (zie diagram 2). Nu volgt 10 uit de dummy, die je door laat lopen voor de boer van west, waarna west is ingegooid: hij mag of ruiten terugspelen in de AV-vork of harten na in de dubbele renonce (troef op tafel, V weg in de hand).

Dit is het omgekeerde verhaal (zie diagram 3). Aan de kant die geen Truscott speelde ging het bieden:

U vraagt zich af waarom zuid met 1 opende. Ik ook. 1SA (15-17) ziet er toch vrij normaal uit of anders 1 (van twee vierkaarten, de laagste in rang eerst). Vreemd genoeg werd aan beide tafels (in die tijd?) 1 geopend. Maar goed, dat is niet waar het nu om gaat.

Zuid stelde zich duidelijk iets meer voor dan de zes punten die noord had en bood dus in vol vertrouwen 4, dat met twee schoppen- en twee klaverenverliezers roemloos één down ging.

Aan de andere tafel speelde men wel Truscott en ging het bieden:

Nu wist zuid wel dat hij van 3 niet veel hoefde te verwachten en dus paste zuid, 3 ging precies contract.

Zuid gever, allen kwetsbaar

10 uit de dummy, voor B van west

Zuid gever, NZ kwetsbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden