Trumps winst is een mokerslag voor veel Afro-Amerikanen in Chicago

reportage | De zwarte gemeenschap in Chicago vreest een moeilijke tijd. 'Trump kan geen bruggen slaan.'

JAN-ALBERT HOOTSEN

Lamon Reccord (17) klimt op een bankje aan de oever van de Chicagorivier. Hij wijst naar de veruit hoogste toren langs de Riverwalk: Trump International Hotel and Tower. Op de voorgevel staat, fel verlicht en intimiderend groot, de naam van de volgende president van de Verenigde Staten. "Dit is de realiteit waar wij als zwarte Amerikanen nu mee om zullen moeten gaan", zegt hij, druk gebarend. "We moeten accepteren dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, maar het zal voor ons moeilijk worden."

De woorden van Reccord, een lange, magere en uiterst welbespraakte tiener, reflecteren de onrust die is ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de op twee na grootste stad van de VS. Bijna een derde van de Chicagoans is Afro-Amerikaans en zwarte kiezers in Chicago stemden afgelopen dinsdag overweldigend voor Clinton. Des te harder kwam de schok van Trumps overwinning juist bij hen aan.

Zo ook bij Reccord, die ondanks zijn jonge leeftijd als lid van de Black Lives Matter beweging een van de bekendere zwarte activisten van Chicago is. Ook donderdagavond liep hij voorop in de tweede demonstratie tegen Trump. Met een wit T-shirt om zijn hoofd en woest gebarend zweepte hij de menigte van een kleine driehonderd demonstranten urenlang op.

"Trump is voor mij één grote, slechte grap", zegt hij boos. "Het is niet alleen dat hij geweld propageerde tijdens zijn campagne. Voor mij als zwarte Amerikaan is hij een onderdrukker, en dat mensen massaal op hem hebben gestemd betekent dat er massaal voor onderdrukking is gestemd."

Reccord komt uit het zuiden van de Chicago. De South Side, de gesegregeerde wijk waar de meeste zwarte inwoners van de stad wonen. In het immense stadsdeel liggen middenstandswijken, probleemwijken met drugsgeweld en bendes, maar staat ook het zwaarbewaakte herenhuis van de familia Obama in het chique Hyde Park, niet ver van de statige Universiteit van Chicago, Obama's alma mater.

Voor de zwarte inwoners van Zuid-Chicago is de winst van Trump een meervoudige mokerslag; niet alleen is jarenlange steun aan Hillary Clinton van de zwarte gemeenschap in één klap teniet gedaan, ook dreigt de nalatenschap van de nog steeds immens populaire Barack Obama volgend jaar in enkele maanden teniet te worden gedaan door een volledig Republikeins congres.

Tijdens zijn campagne beschreef Trump zwarte gemeenschappen als die in Chicago, tot woede van veel kiezers hier, als 'verwoest' door criminaliteit en armoede, en riep hen op om op hem te stemmen, omdat ze 'toch niets te verliezen hebben'. Maar veel zwarte kiezers in Chicago denken juist dat ze onder Trumps presidentschap wél veel te verliezen hebben. "Veel Afro-Amerikanen zijn afhankelijk van sociale zekerheid", zegt de 26-jarige Kiara Bolden, die eveneens in het zuiden van de stad woont, maar als schoonheidsspecialiste in de hippe wijk Wicker Park werkt. "Er is veel angst dat die zal verdwijnen onder Trump, zodat we nog gemarginaliseerder raken."

Daarbij regende het de afgelopen dagen in de krantenkoppen racistische incidenten, schijnbaar gepleegd door radicale Trump-aanhangers.

Anthony Andrews, hoogleraar economie aan de Governors State University in Chicago, is bang dat door de heftige campagne en Trumps toespraken, waarin hij zich meermaals vijandig over minderheden uitliet, een gat met zwarte Amerikanen is geslagen dat niet meer te dichten is. "De massale stem op Trump voelt als een stem tegen de rechten die wij hebben verworven sinds de jaren zestig", stelt Andrews. "Trump zaaide verdeeldheid in de campagne, hij kan nu niet ineens gaan verenigen, nu de campagne voorbij is."

"Obama was onder zwarte Amerikanen niet altijd even populair, maar hij wist dankzij zijn charisma en zijn humor wel op het juiste moment mensen bij elkaar te brengen", zegt Reccord. Hij werpt een veelzeggende blik op de letters op de voorgevel van de Trumptoren. "Als Trump het over ons heeft vind ik dat beledigend. Hij kan geen bruggen slaan naar onze gemeenschap. We moeten echt gaan praten over wat er komen gaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden