Trumps strategie van dreigen, onderhandelen en weer dreigen lijkt te werken in het handelsconflict

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een wandeling door de tuin van het Witte Huis in Washington afgelopen zondag. Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een wandeling door de tuin van het Witte Huis in Washington afgelopen zondag.Beeld AP

Trumps strategie van dreigen, onderhandelen en weer dreigen lijkt te werken. Zuid-Korea is gezwicht, ook China doet concessies.

Hard tegen hard ging het vorige week in het handelsconflict tussen de VS en China, maar achter de schermen waren de partijen al met onderhandelingen begonnen. Ze voeren gesprekken om de Amerikaanse toegang tot de Chinese markt te verbeteren, bijvoorbeeld voor financiële dienstverleners.

De Chinese premier Li Keqiang bevestigde dit vandaag en verklaarde dat China buitenlandse en binnenlandse bedrijven gelijk zal behandelen, buitenlanders niet zal dwingen om technologische kennis af te staan en het intellectueel eigendom beter zal beschermen. Beloftes die overigens bekend in de oren klinken.

Vanuit Washington nemen de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin en de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer het voortouw, vanuit Peking heeft China’s topeconoom Liu He de leiding. De drie kennen elkaar, want Liu He, opgeleid aan de Amerikaanse universiteit Harvard, was laatst in Washington voor gesprekken. Kort daarna werd hij op het Volkscongres in eigen land benoemd tot vicepremier voor economische zaken.

Felicitaties

Mnuchin belde Liu He zaterdag om hem daarmee te feliciteren, schreef de Wall Street Journal vandaag. Donderdag was Trump met maatregelen gekomen om de Chinese invoer in de VS met minstens 50 miljard dollar te belasten. China kondigde tegenmaatregelen aan ter waarde van 3 miljard dollar en waarschuwde een handelsoorlog tot het bittere eind uit te vechten.

Aan de telefoon ging het over het handelstekort dat president Trump zo dwarszit. China exporteert voor 375 miljard dollar meer naar Amerika dan omgekeerd. Liu He en Mnuchin bespraken volgens een Amerikaanse woordvoerder dat een dialoog de beste weg is om dit tekort te verkleinen. Liu He zei volgens het Chinese nieuwsbureau Xinhua tegen Mnuchin dat Amerika de internationale handelsregels overtreedt en dat China zijn eigen belangen zal verdedigen.

Volgens de Wall Street Journal hadden Mnuchin en Lighthizer vorige week al een wensenlijstje naar He gestuurd. Daarop stond onder meer dat China de invoertarieven van 25 procent voor Amerikaanse auto’s moet schrappen en meer halfgeleiders van Amerikaanse makelij moet kopen.

Door het nieuws over de onderhandelingen veerden de beurzen vandaag op. Een onderzoeker van Accendo Markets merkte tegen Reuters op dat president Trump invoerheffingen blijkbaar ziet als drukmiddel voor onderhandelingen en niet echt de intentie heeft een wereldwijde handelsoorlog te ontketenen.

Trump-strategie

Dreigen, onderhandelen en weer dreigen, ook Brussel kent die Trump-strategie. Eerst leek hij Europa mee te slepen in de staalsancties tegen China. Vervolgens stelde hij Brussel gerust. En nu laat Trump Europa weer in het ongewisse over een definitieve ontheffing. Wie weet sleept hij er onder deze druk op de EU nog wat uit.

Zuid-Korea is gezwicht en nu akkoord gegaan met het terugbrengen van zijn staalexport naar de VS met 30 procent. Volgens Amerika is Zuid-Korea namelijk een doorgeefluik van gesubsidieerd Chinees staal. Als Zuid-Korea onder de 2,68 miljoen ton staal blijft, betaalt het geen heffingen. Daar blijft het niet bij: het lopende handelsverdrag met de VS (Korus) wordt op meer punten aangepast.

Beide landen hebben nu ook gunstige afspraken gemaakt voor Amerikaanse autoproducenten. De heffingen op Zuid-Koreaanse pick-up trucks worden met twintig jaar verlengd tot 2041. Er zijn nog geen Zuid-Koreaanse pick-up trucks te vinden in de VS, maar Hyundai Motor wil dat veranderen. En voortaan mogen Amerikaanse autobouwers jaarlijks 50.000 auto’s naar Zuid-Korea exporteren die wel aan de Amerikaanse en niet aan de Koreaanse veiligheidseisen voldoen. Maar volgens handelsminister Hyun-chong Kim hadden Ford en General Motors het oude quotum van 25.000 nog lang niet bereikt.

Of het met China net zo gemakkelijk gaat, is de vraag. Peking heeft een eigen handelstactiek: uitstel is afstel. Toen president Xi vorig jaar Trumps golfresort in Florida bezocht, beloofde China bijvoorbeeld al te zorgen voor betere markttoegang voor Amerikaanse financiële dienstverleners. Volgens de Financial Times biedt China nu wel aan meer processoren te kopen van de VS, maar dat gaat dan weer ten koste van de chipindustrie in Zuid-Korea.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden