'Trumps scherpe kantjes gaan er nog wel af'

Deelnemers aan het verkiezingsontbijt in het Kurhaus. Beeld anp
Deelnemers aan het verkiezingsontbijt in het Kurhaus.Beeld anp

Als een van de weinigen in een zaal met een paar honderd mensen staat Edwin Bruys te glunderen. De 54-jarige pensioenadviseur uit Den Haag kijkt naar een groot scherm in het Scheveningse Kurhaus, waar de Amerikaanse ambassade een verkiezingsontbijt heeft georganiseerd. Het is woensdagochtend, half negen. Op het scherm is te zien hoe Donald Trump naar een microfoon loopt en aan zijn overwinningsrede begint.

"Dit is gerechtigheid", zegt Bruys. "De gewone mensen zijn gehoord." Op de revers van zijn colbert prijkt een button met de leus 'Let's reset Washington'. Uit zijn borstzak steekt een piepkleine versie van Trumps hoofd, druk je op het bolle gezichtje met de kuif dan hoor je: "I will be the greatest president God ever created."

Bruys is omringd door een zee van Hillary-buttons. Al vanaf 5 uur 's ochtends staan de bezoekers - diplomaten, journalisten, expats, zakenlui, legerofficieren - in de hoge, barokke zaal van het Kurhaus donuts en pannenkoekjes te eten. Tussen blauw-wit-rode ballonnen converseren ze op kalme toon. Velen kwamen zo vroeg mogelijk: ze wilden Clintons overwinningsspeech niet missen.

"Toen ik gisteravond ging slapen, dacht ik dat de uitslag om twee uur 's nachts al wel bekend zou zijn", zegt Pim de Bruin (51), marketeer voor een Amerikaans-Nederlands bedrijf. "Ik begrijp er niets van. Zelfs Michigan, altijd democratisch, ging naar Trump."

Is de sfeer aan het begin nog tamelijk ontspannen, naarmate er meer kiesmannen bijkomen voor Trump wordt de stemming bedrukter. "Ik hoopte nog dat ie tegenwicht zou krijgen uit de senaat of het congres", zegt Emma-Jo Scheepers (24), rechtenstudent uit Leiden. Ze kijkt op haar mobiel: de Republikeinen halen in beide een meerderheid, leest ze.

Paniekerige gevoelens

"Ik heb paniekerige gevoelens", zegt Janneke Suiskind (30), een tafel verderop. Haar vriendin Marianne Copier (28): "Wij werken bij een stichting die zich bezighoudt met de trans-Atlantische betrekkingen. Dit maakt me bang. Wat betekent dit voor de veiligheid van Europa, voor de Navo?" Gary Fishbein uit New York en zijn man Hans Out uit Den Haag, beiden 62, staren somber voor zich uit. Out: "We kwamen hier om een feestje te vieren."

De twee hebben hun vrolijke stripes and stars-hoedjes afgedaan, uit stil protest tegen het onomkeerbare. Fishbein is psycholoog en zegt: "Trump voldoet aan ieder criterium van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hij zal de wereld instabiel maken. Dit is een slechte dag voor Amerika en voor Europa."

Zijn overwinningsrede willen Fishbein en Out niet horen. Ze houden het voor gezien, net als veel anderen. Terwijl de zaal uitdunt, kijkt Trump-aanhanger Edwin Bruys naar de teleurgestelde gezichten om hem heen: "Iedereen lijkt met stomheid geslagen, ik snap dat niet. Zagen ze het echt niet aankomen? Hebben ze niets geleerd van de Brexit? Ze zijn in slaap gewiegd door de mainstream media, die laten niet alles zien."

Hij is het niet in alles met Trump eens, zegt hij, maar alles beter dan de Clintons. Bovendien, Trumps 'scherpe kantjes' gaan er nog wel af. "Hij zal echt niet zomaar op die rode knop drukken, de mensen om hem heen zullen hem afremmen. Wat sowieso wel goed is: hij zal in het buitenland serieuzer worden genomen dan Obama. Trump is meer een alfamannetje."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden