Column

Trumps persconferentie: ramp of reset?

Donald Trump op zijn persconferentie.Beeld Photo News

Was het een ramp of een reset, die persconferentie van Donald Trump donderdag?

De toonaangevende media wisten het kort na zijn ruim een uur durende verbale bokspartij met de aanwezige journalisten zeker: de president had zich weer eens van zijn zwakste kant laten zien. Hij sprak onwaarheden, zeurde dat hij lastige vragen kreeg, en voelde zich zelfs aangevallen toen hij (over antisemitisme) een vriendelijke vraag kreeg.

Onpresidentiëler kon het bij elkaar niet, en het was zoeken naar woorden om de ramp te beschrijven die je voor je ogen zag gebeuren. Alex Shepard van The New Republic slaagde er een dag later aardig in: "In Trumps vierde week kwamen de wielen – die om eerlijk te zijn, nooit echt vast zaten, en ook in brand stonden – van de wagen."

Precies wat Trump nodig had

Maar het is mogelijk dat die vertoning precies was, wat Trump nodig had, schreef dezelfde dag Chris Cillizza in de Washington Post. Trump zorgde er weer even voor dat alle ogen op hem gericht waren, niet op de lekken uit het Witte Huis over alles wat er misgaat: niet op ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn en zijn wellicht niet kosjere contacten met Rusland; niet op Andrew Puzder, zijn kandidaat als minister van arbeid met zoveel zwakke punten dat de Republikeinse meerderheid voor hem in de Senaat verbrokkelde.

Donald Trump was donderdag weer even degene waar het in Amerika allemaal om draaide. Daar voelt hij zich goed bij, en zijn aanhang in het land, ver buiten de grote steden aan de kust, juichte het toe.

Zaterdag nam Trump – die volgens al die lekken echt niet gelukkig is met hoe het tot nu toe met het regeren gaat – nog wat extra medicijn tot zich: hij nodigde publiek uit op het vliegveld van Melbourne, in Florida, waar hij zal landen op weg naar zijn weekeindverblijf Mar-a-Lago. Net als tijdens de campagne, en tijdens de dankjewel-tournee kort na zijn verkiezingsoverwinning, kan hij daar nog eens flink uitweiden over zijn overwinningen en over de kwalijke rol van de linkse media.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Donald en Melania Trump komen aan op het vliegveld in Melbourne, Florida.Beeld AFP

Hersteloperatie

Kortom: verre van een mijlpaal in een mislukkend presidentschap zagen we een hersteloperatie die de president weer brengt waar hij wezen wil. En bij het volgende schandaal gebeurt het gewoon weer.

Zijn we dus weer terug bij af? Dat nu ook weer niet. Donderdagavond werd bekend dat de beoogde opvolger van Michael Flynn als adviseur nationale veiligheid van de baan afzag. Dat deed vice-admiraal b.d. Robert Harward om te beginnen, zo meldden bronnen in het Witte Huis aan de media, omdat hij niet zelf mocht bepalen wie er voor hem zou werken. Hij had ook veranderingen in de samenstelling van de veiligheidsraad willen terugdraaien – Trump had zijn politieke adviseur Steve Bannon daarin gezet.

Maar er is meer, meldde de goed ingevoerde journalist van nieuwszender MSNBC, Chris Hayes. Het Witte Huis had er bij Harward op aangedrongen zijn weigering te heroverwegen. Daar stemde hij in toe. Toen zag hij de persconferentie. En dat deed de deur dicht. Hij kwam niet.

Inmiddels heeft naar verluidt ook David Petraeus, de generaal die eerst beroemd werd doordat hij in Irak orde op zaken stelde, en daarna omdat hij met zijn biograaf/minnares belangrijke militaire geheimen deelde, de post geweigerd. Eveneens omdat hij niet de vrije hand kreeg bij het kiezen van zijn staf. Het zoeken gaat door, terwijl ondertussen de internationale kwesties Trump al om de oren vliegen.

Ernstiger probleem

Dat wordt dus met elke persconferentie en met elke golf slechte publiciteit daarover in de serieuze media een ernstiger probleem voor de nieuwbakken president. Eerst willen goede mensen als Harward niet meer voor hem werken. Vervolgens bedenken zelfs mensen die een rehabilitatie hard kunnen gebruiken, zoals Petraeus, zich nog wel twee keer.

Trumps tirades tegen de pers en zijn gehechtheid aan 'alternatieve feiten' over grote en kleine onderwerpen doen hem misschien een grote vent lijken in de ogen van veel aanhangers. Maar het maakt een miezerige indruk op de vaklui waarvan hij het moet hebben, wil hij van het regeren nog iets terechtbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden