Trumps nieuwe campagneleider houdt van harde confrontaties

Bannon stond hij aan het hoofd van Breitbart News, een populaire site onder Amerikanen voor wie Fox News te voorzichtig en beleefd is. Beeld Danny Moloshok/Invision/AP
Bannon stond hij aan het hoofd van Breitbart News, een populaire site onder Amerikanen voor wie Fox News te voorzichtig en beleefd is.Beeld Danny Moloshok/Invision/AP

Hij provoceert, scheldt en is rijk. Stephen Bannon, de nieuwe campagneleider van Donald Trump, lijkt in veel opzichten op de Republikeinse presidentskandidaat. Hij is net als Trump een buitenstaander in Washington.

Jan Kruidhof

Nooit eerder heeft hij meegewerkt aan een verkiezingscampagne, laat staan dat hij er een heeft geleid. Maar Trumps achterban kent hij door en door.

De 62-jarige Bannon werd gisteren aangesteld als nieuwe campagneleider van Trump, die in de peilingen achterstaat op Hillary Clinton en in doorslaggevende staten steun mist. De afgelopen vier jaar stond Bannon aan het hoofd van Breitbart News, een populaire site onder conservatieve Amerikanen voor wie Fox News te voorzichtig en beleefd is.

Op de site, die hij nu tijdelijk verlaat, overheersen keiharde taal, woede en ontevredenheid over zowel het Democratische als Republikeinse establishment. De Breitbart-bloggers betrapten de Democraat Anthony Weiner op het twitteren van schunnige foto's, noemen Obama en Clinton oprichters van Islamitische Staat en stellen treiterend dat vrouwen die online worden lastiggevallen 'gewoon moeten uitloggen', omdat mannen het internet zouden hebben uitgevonden.

Oprichter Andrew Breitbart, die in 2012 plotseling overleed, verhulde zijn liefde voor beledigen niet. "Ik hou er wel van om iemand af en toe een vuile klootzak te noemen. Wanneer het van toepassing is, voor het effect", zei hij in de New Yorker.

Hij noemde Bannon, die documentaires maakte over de Tea Party, Ronald Reagan en Sarah Palin, ooit met oprechte bewondering de Leni Riefenstahl van de Tea Party-beweging. Na Breitbarts dood nam Bannon het roer over om de site nog succesvoller te maken. Op Facebook en Twitter is Breitbart News inmiddels Amerika's populairste politieke website. Gevestigde media hebben het nakijken.

'Trumps Pravda'
De afgelopen tijd overspoelde Breitbart zijn lezers met een stroom aan pro-Trumpberichten. "Er is geen grotere cheerleader voor Donald Trump in de media dan Breitbart News, en hij heeft zojuist zijn grootste cheerleader aangenomen om hem te blijven masseren", zei ex-medewerker Ben Shapiro na Bannons overstap.

Shapiro vertrok in maart samen met enkele collega's, omdat Breitbart volgens hen 'Trumps persoonlijke Pravda' was geworden. De spanning op de redactie liep verder op toen een Breitbart-verslaggeefster tijdens een campagnebijeenkomst van Trump werd geduwd door de toenmalig campagneleider van Trump. Tot verrassing van haar collega's publiceerde haar eigen site een artikel waarin haar weergave van het incident deels in twijfel werd getrokken. De vrouw nam ontslag.

Waar Trump met een gouden lepel in zijn mond werd geboren, groeide Bannon op in een arbeidersgezin in Norfolk, thuishaven van de grootste marinebasis ter wereld. Hij meldde zich na zijn studie aan bij de marine, werd daarna bankier bij Goldman Sachs om vervolgens rijk te worden met investeringen in Hollywood - onder meer door het verwerven van de rechten op de sitcom Seinfield. Vervolgens besloot hij ook zelf films te gaan maken; documentaires met een nadrukkelijk conservatieve inslag.

Zijn politieke betrokkenheid ontkiemde pas op latere leeftijd, vertelde hij. "Ik kom uit een blauwe boorden-, Iers-katholieke, pro-Kennedy, pro-vakbondenfamilie van Democraten. Ik was niet politiek betrokken tot ik bij de marine kwam en zag hoe erg Jimmy Carter de boel verkloot had. Ik werd een groot bewonderaar van Reagan. Ben ik nog steeds. Maar ik kreeg een afkeer van het hele establishment toen ik in 2008 terugkwam uit Azië, waar ik bedrijven runde, en zag dat Bush het net zo erg verkloot had als Carter. Het hele land was een ramp."

Provocatief
Dat gevoel leeft ook sterk bij de achterban van Breitbart en Trump. Bannon mag dan geen ervaring hebben met politieke campagnes, hij weet wel precies hoe die achterban zich voelt, hoe je die moet bereiken en hoe media werken. Het aantrekken van Bannon geeft volgens sommige commentatoren ook aan dat Trump er genoeg van heeft om zich aan te passen. Het zou erop lijken dat Trump zich niet langer wil inhouden, zich niet meer bevallig wil opstellen voor de Republikeinse elite.

In plaats daarvan kiest hij voor iemand als hijzelf, iemand die provocatief en beledigend is. "Ik verwacht dat we meer van die Trump gaan zien tijdens de campagne en zeker in debatten", zei Bloomberg-journalist Joshua Green.

Maar Trump heeft niet genoeg aan de achterban van Breitbart. Als campagneleider zal Bannon ook zwevende kiezers moeten aanspreken uit andere groepen dan de witte arbeidersklasse. Daarbuiten heeft Trump minder aanhangers. In sommige staten blijft de steun onder zwarte Amerikanen zelfs hangen op nul procent. Het is de vraag hoe Bannon deze kiezers gaat bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden