Trumps erkenning van Jeruzalem wekt wrevel

Demonstranten verbrandden woensdagavond de Israëlische vlag in de Egyptische hoofdstad Cairo.  Beeld EPA
Demonstranten verbrandden woensdagavond de Israëlische vlag in de Egyptische hoofdstad Cairo.Beeld EPA

De VS beschouwen Jeruzalem voortaan als hoofdstad van Israël. Alom is met teleurstelling en afkeuring gereageerd.

Monique van Hoogstraten

Palestijnse politici hebben de bevolking opgeroepen tot verzet tegen het besluit van Donald Trump. De Amerikaanse president erkende Jeruzalem gisteren als hoofdstad van Israël. Hij zei bovendien dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist. De Verenigde Staten zijn daarmee het eerste land dat Israël geeft wat het al decennialang eist: dat de wereld erkent dat de Joodse staat recht heeft op Jeruzalem.

De reacties lieten niet lang op zich wachten. In de Gazastrook werden gisteravond Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand. Een paar honderd demonstranten riepen dat Jeruzalem hún ‘eeuwige hoofdstad’ is. Morgen moet volgens Hamas een ‘dag van woede’ worden.

Bezorgd

Alom klonk na Trumps speech teleurstelling en bezorgdheid. Teleurstelling omdat hij alle waarschuwingen van de afgelopen dagen in de wind heeft geslagen. Van de paus tot de Verenigde Naties, van Parijs en Londen tot Riyadh en Ankara - alle leiders raadden hem dringend af deze stap te zetten. Ze vrezen onrust en geweld in de regio. De leiders van de dertien christelijke kerken in Jeruzalem schreven hem op de valreep nog dat zijn besluit ‘onherstelbare schade’ kan brengen.

Volgens de internationale gemeenschap moeten Israëliërs en Palestijnen in een vredesakkoord afspraken maken over de status van Jeruzalem. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat.

Het is echter niet te voorspellen of de Palestijnen massaal de straat op zullen gaan voor nieuwe demonstraties en mogelijk een nieuwe geweldsronde. Het besluit van Trump, die ze toch al minachten, heeft weinig directe invloed op hun leven. Wel is het een grote politieke nederlaag voor de Palestijnen. “Dit is het einde van de Amerikaanse rol als bemiddelaar in het conflict”, zeiden Palestijnse politici in koor, inclusief de Palestijnse president Abbas.

Tekst loopt door onder de foto.

Een Palestijnse familie bekijkt de toespraak van president Trump in een vluchtelingenkamp in Jordanië.  Beeld REUTERS
Een Palestijnse familie bekijkt de toespraak van president Trump in een vluchtelingenkamp in Jordanië.Beeld REUTERS

Cadeau

Aan Israëlische zijde ging de vlag uit. Op de oude stadsmuren van Jeruzalem werd een grote Israëlische vlag geprojecteerd, naast een Amerikaanse. Een symbolische uitdrukking van een al lang bestaand feit: al in 1948 werd West-Jeruzalem uitgeroepen tot de hoofdstad van Israël, later gold dat voor de hele stad. President Rivlin feliciteerde Trump. “Er bestaat geen mooier cadeau, nu we de zeventigste verjaardag van Israëls onafhankelijkheid naderen.”

Trump beloofde de Amerikanen (en niet te vergeten zijn grote geldschieter, de Joods-Amerikaanse multi-miljardair Sheldon Adelson) tijdens de verkiezingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Eerdere Amerikaanse presidenten gingen hem in die belofte voor, maar maakten die niet waar. Trumps besluit is een radicale omwenteling in het Amerikaanse beleid. “Het had allang moeten gebeuren”, zei Trump zelf. “Israël is een soevereine natie die het recht heeft zijn eigen hoofdstad te kiezen.”

Tegelijkertijd was de Amerikaanse president, voor de goede verstaander, voorzichtig in zijn bewoordingen. Hij noemde Jeruzalem nergens een ‘joodse’ stad en benadrukte dat het de plek blijft waar de drie religies vrijelijk kunnen bidden. Dat was vooral een boodschap aan (Palestijnse) moslims: de Al-Aqsa wordt jullie niet afgenomen. Ofwel: ‘Keep calm’.

Volgens Trump moet de uiteindelijke status van Jeruzalem bepaald worden in onderhandelingen over een twee-staten-oplossing, die hij wil leiden. “We nemen geen positie in over eindoplossingen. Dat geldt ook voor de precieze grenzen van Jeruzalem. Daar moeten de betrokken partijen over beslissen.”

De Israëlische premier Netanyahu roemde Trumps woorden en besluit. “Dit is een belangrijke stap naar vrede, omdat er geen vrede is zonder Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Jeruzalem is sinds 3000 jaar onze hoofdstad.” De Palestijnse president Abbas: “Trumps besluit schendt het internationaal recht en moedigt Israëls politiek aan van bezetting, nederzettingen, apartheid en etnische zuivering.”

Lees ook: Met steun aan Israël zit Trump in de VS altijd goed
Lees ook:
Jeruzalem was eerst bijzaak, maar werd essentieel in het Palestijns-Israëlisch conflict

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden