Trumps campagneleider Manafort verhoord over 'samenzwering tegen de VS'

Beeld AFP

Paul Manafort, de man die in 2016 de verkiezingscampagne van Donald Trump leidde, moet zich bij de federale autoriteiten melden. Hij wordt verhoord over mogelijke Russische betrokkenheid en inmenging bij dat campagneteam.

Behalve Manafort moet ook zijn voormalige zakenpartner Rick Gates zich melden. De twee zijn de eersten die worden gedagvaard in het officiële onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller en de FBI naar de mogelijke Russische betrokkenheid instellen, zo melden Amerikaanse media. 

De officiële aanklacht bevat 12 onderdelen, waaronder samenzwering tegen de Verenigde Staten, het witwassen van geld. Een speciale jury keurde de aanklacht in elk geval vrijdag al goed. Dat Manafort zou worden opgeroepen voor verhoor werd al verwacht. Ook de naam van Michael Flynn, adviseur op het gebied van defensie en nationale veiligheid, doet de ronde. 

In de Rusland-affaire had Manafort, samen met Trumps zoon Donald jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner, in juni 2016 een gesprek met een Russische advocate. Zij beweerde schadelijke informatie te hebben over Trumps tegenstander Hillary Clinton, afkomstig van de Russische regering. Daar had de campagne van Trump destijds wel oren naar.

Samenspanning

De naam van Gates (61) komt voor op verscheidene documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte The New York Times.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Paul Manafort probeert de camera's te ontwijken bij het verlaten van zijn huis in Alexandria, Virginia.Beeld AP

Manafort werkte in elk geval ooit voor onder anderen de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj (2010-2014), van wie hij miljoenen zou hebben ontvangen, en de dictator Mobutu Sese Seko in Congo. De 68-jarige jurist werkte ook mee aan de campagnes van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaten Ford, Reagan en Bush. 

Donald Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen. Zondag twitterde hij opgewonden dat het Rusland-onderzoek een heksenjacht is naar 'de nep-Trump/Rusland "samenspanning" die niet bestaat'. Volgens de president kan er veel beter onderzoek worden gedaan naar diverse schandalen waar de Democraten verwikkeld in zouden zijn.

Het Rusland-onderzoek: hoe zat het ook alweer?

Wat speelt er allemaal? Om te beginnen is het Mueller-onderzoek voor Trump een veelkoppig monster. Dat de Russische president Vladimir Poetin actief heeft geprobeerd de kansen van Hillary Clinton te saboteren ten gunste van Trump, staat zo goed als vast. De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er in ieder geval van overtuigd. De vraag is, of er ook samenwerking was. 

Samen met Manafort hadden Trumps zoon Donald jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner in juni 2016 een onderhoud met een Russische advocate, met schadelijke informatie in de aanbieding over Hillary Clinton, afkomstig van de Russische regering. Toen dat bekend werd, zei die advocate, Natalia Veselnitskaya, dat ze geen contacten met de regering had, maar deze week wist The New York Times te rapporteren dat de informatie die ze aandroeg bijna letterlijk dezelfde was als die de Russische hoofdaanklager aan een Amerikaans Congreslid had gegeven.

Een tweede lijn van onderzoek van Mueller is de vraag of Donald Trump of anderen in zijn omgeving bewust hebben geprobeerd het onderzoek naar de Rusland-connectie te saboteren, een strafbaar feit op zichzelf. Trump ontsloeg immers FBI-directeur James Comey, die destijds met het onderzoek belast was – een ontslag dat zoveel ophef veroorzaakte, dat het ministerie van justitie gedwongen was een speciale aanklager, in de persoon van Robert Mueller, te benoemen.

Lees ook: Aanklager Mueller haalt uit voor eerste klap tegen Trump

Paul Manafort, in 2016 nog de campagneleider van Trump, tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland, vorig jaar zomer. Rechts van Manafort Trumps dochter Ivanka.Beeld AP

Lees ook: Paul Manafort: onmisbaar voor Trump, tot de geur van corruptie opsteeg

Lees hier de volledige aanklacht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden