Trumps Bible Belt gelooft niet in misbruik door rechtse politici

Conservatief- christelijke Evangelicals blijven politicus Roy Moore steunen, ondanks berichten dat hij zich aan een tiennermeisje zou hebben vergrepen. Beeld REUTERS
Conservatief- christelijke Evangelicals blijven politicus Roy Moore steunen, ondanks berichten dat hij zich aan een tiennermeisje zou hebben vergrepen.Beeld REUTERS

Als twee mannen mogen trouwen, is bandeloosheid onvermijdelijk, waarschuwt Roy Moore al jaren. Nu is de radicaal-christelijke Amerikaanse senaatskandidaat zelf in opspraak om bandeloosheid. Zijn christelijke achterban ligt er niet wakker van.

Moore, die vorige maand de Republikeinse voorverkiezingen won voor een vrijgekomen senaatszetel in Washington, zou in 1979 op 32-jarige leeftijd hebben geprobeerd een relatie te beginnen met een toen 14-jarig meisje. Hij kuste haar, liet zijn hand over haar beha en slipje gaan en duwde haar hand richting zijn onderbroek. In The Washington Post deed zij donderdag haar verhaal, vergezeld door drie andere vrouwen die als tiener ongewenst door een volwassen Moore zouden zijn gekust.

Op het eerste oog een boodschap die lastig te verkopen is aan de conservatieve witte protestanten van wie hij het electoraal moet hebben. Moore geldt zelfs naar Republikeinse maatstaven als een fundamentalistisch verdediger van conservatief christendom. In 2003 werd hij ontslagen als opperrechter van Alabama omdat hij een monument van de Tien Geboden had laten plaatsen in het gerechtsgebouw, en vorig jaar moest hij (nadat hij opnieuw benoemd was tot opperrechter) wederom vertrekken, omdat hij het homohuwelijk niet wilde erkennen.

Het exposé over Moore’s handtastelijkheden met minderjarigen ‘verandert niets aan onze steun’, zegt directeur Tim Wildmon van de conservatief-christelijke lobbygroep American Family Association tegen persbureau RNS. “Hij heeft het in alle toonaarden ontkend, dus ik denk dat niet dit zijn steun onder christenen zal beïnvloeden.” Voor de zekerheid ging de landelijke christelijke radiozender AFR die Wildmon bestiert er vrijdag maar met gestrekt been in. Karaktermoord, klonk het daar.

Trump

De kwestie doet denken aan hoe vorig jaar meerdere vrouwen Donald Trump ervan betichtten dat die hen had aangerand. Voor evangelicals, die een kwart van het electoraat vormen, maakte die controverse weinig verschil. Uiteindelijk stemde 81 procent van hen op Trump.

Christelijk rechts hamerde er lange tijd op dat politici van onbesproken gedrag moeten zijn - tot Trump ten tonele verscheen en evangelicals voor zich won. Nu lijken dit soort kwesties te worden overschaduwd door de politieke stammenstrijd. Progressieve mannen die beticht worden van onkuisheden zijn zonder twijfel schuldig, en conservatieven krijgen op zijn minst het voordeel van de twijfel.

Evangelicals hebben ook hun maatstaven aangepast, zo bleek vorig jaar uit enkele onderzoeken. Het Public Religion Research Institute en denktank Brookings constateerden dat 72 procent ermee kon leven als een bestuurder of volksvertegenwoordiger privé over de schreef ging. Opvallend, want vijf jaar eerder was dat 30 procent.

De meest gedurfde relativering kwam gisteren van Jim Zeigler, een prominente Republikein in Moore’s thuisstaat Alabama. Hij vergeleek de vermeende aanrandingen met Jozef en Maria. “Maria was een tiener en Jozef een volwassen timmerman, en zij werden de ouders van Jezus”, bemerkte Zeigler. “Er is hier niks immoreels of illegaals aan de hand. Het is hoogstens een beetje ongebruikelijk.”

Lees ook: Zedenzaak brengt zetel Roy Moore in gevaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden