Trumps belastingplan passeert beslissende horde

Trumps belastinghervorming is door de Senaat. Beeld AP
Trumps belastinghervorming is door de Senaat.Beeld AP

De Amerikaanse Senaat stemde vannacht in met de grootste belastinghervorming in ruim dertig jaar. Het lijkt de eerste échte zege te worden voor Donald Trump als president van de Verenigde Staten

Alle Republikeinse senatoren stemden voor, alle Democratische stemden tegen. Zo werd de wet met een meerderheid van vier Republikeinse stemmen aangenomen. 

Trump noemde het na afloop op Twitter de 'grootste belastinghervorming aller tijden'. Zijn partijgenoten bestempelen het als de meest ingrijpende belastinghervorming in meer dan dertig jaar tijd, en één waar gewone Amerikanen flink van zullen profiteren. Maar volgens de Democraten, en onafhankelijke analyses, zijn het vooral de rijkere Amerikanen en de bedrijven die ervan zullen gaan profiteren.

Tekst gaat verder na onderstaande Tweet.

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar beloofden de Republikeinen dat bedrijven voortaan nog maar 20 procent winstbelasting zouden betalen, in plaats van 35 procent. Voor particulieren zou de belasting lager worden, en eenvoudiger: een aangifte zou nog maar een half A4-tje beslaan.

Voor veel Amerikanen kan dat inderdaad zo uitpakken, omdat ze volgend jaar een grote standaardaftrek krijgen, die allerlei aftrekposten vervangt. Maar er zijn ook groepen die daar nadeel van ondervinden: gezinnen met veel kinderen, mensen met een hoge hypotheek of wonend in een staat met een hoge onroerendgoedbelasting.

Daar tegenover lijdt het geen twijfel dat rijke Amerikanen van de nieuwe regels profiteren, inclusief president Trump zelf. Volgens het onpartijdige bureau dat voor het Congres belastingwetten doorrekent, komt de totale belastingverlaging de komende tien jaar voor de helft ten goede aan de rijkste 1 procent. 

De Democraten hamerden daar de laatste tijd elke dag op, en uit de opiniepeilingen blijkt dat ze daarmee een gevoelige snaar raken bij de kiezers: volgens een recente peiling is nog maar 25 procent voorstander van het plan. Maar de protestengeluiden mochten niet baten: de hervorming komt er.

Huis van Afgevaardigden

Overigens is de doorgang van de hervorming nog niet honderd procent zeker. Het Huis van Afgevaardigden, waarin elke staat minstens één zetel heeft, stemde gisteren al voor de belastingplannen van Trump. Maar de Senaat zag zich genoodzaakt nog een paar technische aanpassingen te doen, waardoor het Huis woensdagochtend lokale tijd opnieuw moet stemmen. Verwacht wordt dat het aangepaste plan wederom wordt aangenomen.

Als de belastinghervorming er toch niet doorheen komt, na het eerder mislukken van het afschaffen van het zorgstelsel Obamacare, zouden de Republikeinen het jaar afsluiten zonder een van hun grote campagnebeloftes te hebben waargemaakt, ondanks meerderheden in het Congres en een president van hun partij in het Witte Huis.

Lees ook: Belastingplan Trump vindt doorgang, maar volgende horde wacht in Senaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden