Trumps aanvallende tactiek: Ted is Canadees, Hillary heeft een foute man

null Beeld afp
Beeld afp

Krijgen de VS een voormalige Canadees in het Witte Huis? En kan dat zomaar? Bijna een jaar lang kon Ted Cruz campagne voeren als kandidaat voor de Republikeinse nominatie zonder dat iemand zich dat serieus afvroeg. En eigenlijk is de vraag nog steeds niet serieus. Behalve voor opponent Donald Trump.

Goed, de eerste keer dat Cruz de wereld van zich liet horen was tijdens zijn geboorte in een ziekenhuis in het Canadese Calgary. Daar dankte hij een Canadees paspoort aan dat hij pas in 2014, vermoedelijk met het oog op zijn presidentiële ambities, inleverde. Maar zijn moeder was een Amerikaanse, uit Delaware, dus is hij ook Amerikaans burger.

Daarmee is Cruz volgens bijna alle juridische experts dus een natural born citizen, een geboren staatsburger, de categorie Amerikanen waaruit volgens de Grondwet de president afkomstig moet zijn. Om dezelfde reden was het altijd onzin om te veronderstellen dat Barack Obama geen president zou mogen zijn, zelfs al zouden de kwade tongen uit Republikeinse kringen gelijk hebben dat hij in Kenia geboren is. Want zijn moeder kwam uit Kansas.

Maar een van de hardnekkigste 'birthers', zoals die twijfelaars aan Obama's legitimiteit genoemd worden, heeft zich nu tegen Cruz gekeerd. En dat is te begrijpen. Want die birther, Donald Trump, is nu zelf kandidaat en heeft volgens de peilingen in Iowa, waar op 1 februari gestemd gaat worden, zijn voorsprong aan Cruz verloren.

'Er praten mensen over'
Trump gaat niet zo ver om te zeggen dat Cruz geen kandidaat mag zijn. Maar er 'praten wel heel veel mensen over' en 'er zal een wolk boven hem hangen'. Cruz kan dus maar beter aan een rechter van tevoren vragen of hij voor het presidentschap in aanmerking komt, aldus Trump.

Cruz heeft al meer van Trump te verduren gehad. Onlangs zei hij veelbetekenend dat 'je niet veel evangelische christenen ziet onder Cubanen'. Daarmee probeerde hij rechtstreeks Cruz' strategie te ondermijnen, het combineren van conservatieve en christelijke aanhang. Juist in Iowa, waar conservatieve christenen extra zwaar vertegenwoordigd zijn onder de Republikeinse kiezers, lijkt die strategie vruchten af te werpen. Trump zelf, met zijn goudgerande levensstijl en zijn drie huwelijken, spreekt die christenen wat minder aan.

De aanval van Trump kan daar een tegenwicht aan bieden. De juridische nuances zullen de kiezers niet zo boeien, maar het is een manier om nog even te benadrukken dat Cruz de eerste vier jaar van zijn leven in het buitenland heeft doorgebracht, en het tot voor kort zelfs geen probleem vond een formele band te hebben met een vreemde mogendheid. Waarbij het overigens behoorlijk ironisch is dat Cruz, die vanwege zijn nietsontziende ambitie zelfs onder de Republikeinen meer vijanden dan vrienden heeft, in verband wordt gebracht met een volk dat in Amerikaanse ogen overdreven beleefd en ongezond meegaand is.

Ook Cintons krijgen ervan langs
Iets soortgelijks probeert Trump met Hillary Clinton uit te halen door kwaad te spreken over haar man, ex-president Bill Clinton. Die begon afgelopen week aan een serie optredens in New Hampshire en Iowa om haar te steunen, en dat vond Trump het goede moment om weer eens te beginnen over de huwelijksmoraal van Bill, en indirect dus ook van Hillary.

Telkens wanneer Bill in electorale of politieke problemen kwam omdat hij was vreemdgegaan, kreeg immers hij de steun, of in elk geval de vergiffenis, van Hillary. Dat gebeurde in 1992 toen hij tijdens zijn eerste campagne voor het presidentschap werd beschuldigd van een affaire met Gennifer Flowers (die hij ontkende, maar het was wel degelijk waar, gaf hij later toe). En het gebeurde vooral natuurlijk na het bekend worden, in 1998, van zijn affaire in het Witte Huis met stagiair Monica Lewinsky. Zelfs kiezers die vinden dat Trump overdrijft als hij die gevallen vergelijkt met de verkrachtingen-onder-invloed waarvan acteur en komiek Bill Cosby wordt beschuldigd, krijgen misschien toch een nare smaak in hun mond door die associatie, zo zal Trump hopen.

Het is overigens wel de vraag wat hij daar nou precies mee op gaat opschieten. Toen Slate-redacteur Jeremy Stahl in een vergadering meldde dat hij een artikel ging schrijven over de kwestie, merkte hij dat jongere collega's daar totaal niet in geïnteresseerd waren, en dat hij zelfs moest uitleggen wie Monica Lewinsky was. Stahls collega Jamelle Bouie rekent uit dat op de verkiezingsdag komende november 31 procent van de kiezers, 68 miljoen mensen, tussen de 18 en 35 jaar oud zal zijn. De jongsten daarvan werden geboren toen Bill Clinton zijn tweede termijn als president afsloot, de oudsten kunnen de kwestie als tieners hebben gevolgd - maar dat is een groep die in overgrote meerderheid Democratisch stemt.

Dus de kiezers die Trump aanspreekt door oude, onsmakelijke koeien uit de sloot te halen zijn de kiezers waar de Republikeinen het toch al van moeten hebben: ouderen. Dat kan hem in de voorverkiezingen helpen, als hij die ouderen ermee kan bewegen voor hem naar de stembus of stemvergadering te komen. Maar als hij de Republikeinse kandidaat wordt, en tegen Hillary Clinton moet aantreden, zal hij toch met iets anders moeten komen. Argumenten of zo.

undefined

Bas den Hond is correspondent voor Trouw in de Verenigde Staten, en bericht voor trouw.nl regelmatig over de opmaat naar de presidentsverkiezingen in november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden