Trump zoekt het nog onder zijn vrienden

benoemingen | Donald Trump kiest drie conservatieve mannen op sleutelposities. Dat belooft een radicale koers.

BAS DEN HOND

Donald Trump benadert zowel vrienden als vijanden als naaste medewerkers, verzekert zijn staf. Maar zijn minister van justitie, zijn veiligheidsadviseur en zijn CIA-directeur vond hij in de kleine kring die hem al steunt vanaf het begin van zijn gooi naar het presidentschap. Dat wijst er niet op dat hij van plan is, iets af te doen van de radicale beloften van tijdens de campagne.

Als minister van justitie heeft hij senator Jeff Sessions gevraagd. Daarmee zal dat ministerie vermoedelijk de koers verlaten die het onder Obama insloeg. Diens twee ministers, Eric Holder en Loretta Lynch, legden de nadruk op het beschermen van burgerrechten van minderheidsgroepen, toezicht op lokale politiediensten en een geleidelijk afscheid van de oorlog tegen drugs, waarvan vooral zwarte Amerikanen het slachtoffer werden. Voor Sessions zullen de bestrijding van misdaad en terrorisme de hoofddoelen worden.

Als adviseur nationale veiligheid is Michael Flynn aangezocht, voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst. Flynn vindt het anti-terreurbeleid van Obama veel te slap. Hij is het eens met Trump dat je in sommige gevallen terreurverdachten best mag martelen.

Directeur van de CIA wordt wat Trump betreft een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, Mike Pompeo. Hij steunde in eerste instantie een Republikeinse concurrent van Trump, Marco Rubio, maar stond achter Trump sinds die de nominatie won. Ook hij ziet niets in het akkoord met Iran dat moet voorkomen dat dat land kernwapens krijgt.

In de anderhalve week na zijn verkiezing leken Trump en zijn vertrouwelingen soms te suggereren dat niet al zijn uitspraken in verkiezingstijd in beleid zullen worden omgezet. Zijn adviseur Newt Gingrich gaf bijvoorbeeld openlijk toe dat het plan om Mexico te laten betalen voor de enorme muur die aan de grens moet worden gebouwd, niet doorging. "Maar het klonk geweldig tijdens de campagne." Over Obamacare zei Trump zelf dat hij sommige voor verzekerden erg gunstige regels wil behouden. Het lijkt er echter op dat hij niet van plan is water bij de wijn te doen als het gaat om de kern van zijn boodschap waarmee hij miljoenen boze Republikeinse kiezers aan zijn kant kreeg. Veiligheid staat voorop, en dus komt er in het buitenland een harde opstelling tegen de gevaren die hij daar ziet, en in het binnenland een veel strengere aanpak vande misdaad en van buitenlanders zonder papieren.

Met spanning wordt gewacht op de benoeming van de minister van buitenlandse zaken. Tot verrassing van politiek Washington zal Trump vandaag een ontmoeting hebben met een van zijn grootste critici, Mitt Romney. Hij zou overwegen hem die post aan te bieden.

Dat zou Romney voor een dillemma plaatsen. Hij heeft Trump in niet mis te verstane termen ongeschikt genoemd. Maar eenmaal tot president verkozen vertegenwoordigt Trump het land, en dan is nee zeggen moeilijk. Voor de velen die met zorg naar de komende vier jaar kijken, zou een deelname van Romney aan de regering-Trump een grote geruststelling zijn. Er zou uit blijken dat Trump over zijn persoonlijke gekwetstheid heen kan stappen als het landsbelang dat vergt, en ook verantwoordelijkheid durft te geven aan mensen die hem niet door dik en dun hebben gesteund. Maar uit de nu bekend geworden benoemingen is dat nog niet gebleken.

vandaag 4

Profielen Sessions, Pompeo, Flynn

undefined

In het kort

Justitieminister Jeff Sessions zal zich richten op bestrijden van misdaad en terrorisme

Nationale veiligheid komt in handen van Michael Flynn

Is Mitt Romney beoogd minister van buitenlandse zaken?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden