Trump zet senatoren onder druk: eerst Trumpcare, dan pas vakantie

Senator Dean Heller (Nevada) ziet de humor wel in de opmerking van president Trump.Beeld epa

President Donald Trump heeft woensdag tijdens een lunchbijeenkomst in het Witte Huis de Republikeinen in de Senaat te verstaan gegeven dat ze in Washington moeten blijven. Niemand mag met vakantie voor Obamacare is weggestemd. Deze week werd duidelijk dat te veel leden van de eigen Grand Old Party de nieuwe zorgwet afkeuren.

Sinds maandagavond nog twee Republikeinse senatoren zich tegen 'Trumpcare' keerden, is er geen meerderheid meer te vinden voor het Republikeinse wetsvoorstel dat de zorgverzekering van 22 miljoen Amerikanen zou wegnemen. Eerder keerden zich al twee andere Republikeinen tegen het voorstel.

Trump was boos over de nieuwe tegenvaller voor zijn regering, maar heeft de moed kennelijk niet opgegeven. Hij stuurde fanatiek aan op een akkoord binnen de GOP over dit belangrijke onderwerp. 'We zijn dichtbij, heel dichtbij', hield hij zijn gehoor van 49 van de 52 senatoren tijdens de lunch in het Witte Huis voor. 'Zeven jaar lang hebben jullie de bevolking beloofd Obamacare te zullen afschaffen. Mensen raken gekwetst, niets doen is eerlijk gezegd geen optie.'

Dreiging

Grappig bedoeld of niet, gezeten naast senator Dean Heller (Nevada) wees hij in diens richting en zei: 'Hij ziet eruit alsof hij senator wil blijven, toch? Ik denk dat de mensen in Nevada zullen waarderen wat jij hopelijk zult gaan doen.' Heller besloot daarop maar te lachen om het grapje van Trump, maar anderen zagen er een rechtstreeks dreigement in.

Volgens Trump mag niemand de stad uit 'totdat het wetsvoorstel op mijn bureau ligt en we kunnen overschakelen naar het Oval Office'. 'Ik zet mijn handtekening en we vieren allemaal feest met het Amerikaanse volk. Iedere senator die tegenstemt, zegt in werkelijkheid tegen Amerika dat het goed af is met Obamacare.'

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat en grotendeels verantwoordelijk voor nieuwe zorgwet, stelde voor begin volgende week toch te stemmen, over afschaffing van Obamacare en eventueel apart over wat ervoor in de plaats moet komen. Omdat de wet voorlopig toch nog niet in werking treedt, is er volgens hem nog genoeg tijd voor gewenste aanpassingen.

Volgens de rekenkamer van het Congres betekent afschaffing van Obamacare dat tegen 2026 zo'n 32 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering verliezen. Dat is als er geen vervangende zorgwet komt. Ook de zorgpremies zullen tegen die tijd verdubbeld zijn, berekende het Congressional Budget Office.

Motie van wantrouwen

Een twintigtal Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden diende woensdag een motie van wantrouwen in tegen Trump. Het initiatief heeft vooral een symbolische waarde, maar het tekent de toenemende woede bij de oppositie.

In de Verenigde Staten kan een president alleen afgezet worden via een procedure met stemming in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. Een motie van wantrouwen heeft in het Amerikaanse presidentieel systeem in principe geen effect. Omdat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden is de kans groot dat elke stemming daarover verworpen wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden