Trump zet Obama een hak met decreet voor nieuwe oliepijpen

In het bijzijn van onder anderen Reince Pribus, Kellyanne Conway en Jared Kushner, tekent president Donald Trump de decreten voor de omstreden oliepijpleidingen. Beeld EPA
In het bijzijn van onder anderen Reince Pribus, Kellyanne Conway en Jared Kushner, tekent president Donald Trump de decreten voor de omstreden oliepijpleidingen.Beeld EPA

Met twee handtekeningen onder twee decreten verordonneerde president Trump deze week dat de aanleg van twee grote oliepijpleidingen, Keystone XL en Dakota Access voortvarend ter hand moeten worden genomen. Hij brak ostentatief met het beleid van zijn voorganger Obama die Keystone XL schrapte en Dakota Access op de lange baan schoof met een groot milieuonderzoek. President Trump gooit het beleid van Obama in de prullenbak.

Wat is de Keystone XL pijpleiding?

Sinds begin 2008 vraagt het Canadese bedrijf TransCanada om een vergunning voor de aanleg van een 1879 kilometer lange pijpleiding om olie, gewonnen uit de Canadese zwarte teergronden, te transporteren naar de kust van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten om zo de wereldmarkt op te kunnen.

Er ligt al een Keystone XL pijpleiding, maar de nieuwe is een veel kortere route naar Steele City in de staat Nebraska, waar het aansluit op de reeds bestaande pijpleiding. Er moeten 800.000 vaten per dag door de nieuwe pijp kunnen. Dat is hard nodig want de vervoerscapaciteit van ruwe olie uit Canada zit dit jaar vol en dan is uitbreiding nauwelijks mogelijk, tenzij de nieuwe Keystone XL er komt.

Na jaren van procederen had TransCanada alle obstakels geslecht en alle vergunningen. Zelfs het Congres heeft tot twee keer toe zijn toestemming voor de aanleg gegeven, maar Obama sprak steeds zij veto uit. Eind 2015 kondigde Obama aan dat hij een definitieve vergunning weigerde.

Wat is de Dakota Access pijpleiding?

De Dakota Access pijpleiding is grotendeels klaar en moet een half miljoen vaten ruwe olie per dag gaan transporteren van de olievelden in Noord Dakota naar opslagtanks in de oliehub Patoka in de staat Illinois.

De eigenaar van de nieuwe pijpleiding, Energy Transfer Partners (ETP), hield geen rekening bij het kiezen van de route dat de pijpleiding door heilige gronden van twee Sioux stammen loopt. Zij vrezen vervuiling van hun drinkwater nu de pijp door hun meer van Ohae moet komen. Sinds april vorig jaar hebben de Sioux een protestkamp ingericht bij Ohae, gesteund door milieuactivisten, om de bouw van de pijp tegen te houden. Op het hoogtepunt van de acties bivakkeerden er 10.000 demonstranten en waren er hevige gevechten met de lokale oproerpolitie.

Het US Army Corps of Engineers (USACE) dat alle waterwegen beheerd, zoals in Nederland Rijkswaterstaat, kondigde onder president Obama aan een milieu effect rapportage te gaan maken en dat gaat twee jaren duren. Pas daarna kon over een vergunning worden beslist door USACE voor het traject door het water van Ohae.

De regering van Obama stelde zich op het standpunt dat er alternatieve routes waren. Trump heeft nu verdoneert veel eerder met een beslissing over die vergunning te komen.

Wat was de positie van ex-president Obama in deze kwesties?

De Keystone pijp maakte meer oliewinning mogelijk uit Canada en dat was in strijd met Obama's nationale klimaatbeleid. Zijn standpunt, na jaren treuzelen, was: meer olie zorgt voor een lagere prijs op de wereldmarkt, dus meer verbruik, dus meer CO2-uitstoot. Dit was in strijd met de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs dat de opwarming van de aarde door CO2-uitstoot moet beperken. Hetzelfde is te zeggen van de Dakota Access pijp.

Obama wordt in het Keystone project vriendjespolitiek verweten. Zijn vriend en adviseur Warren Buffet had met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway voor 34 miljard dollar een paar jaar geleden de spoorwegmaatschappij Burlington Nothern Santa Fe (BNSF) gekocht. Deze spoorvervoerder zit groot in olietransport uit de Canadese teergronden en concurrentie van een nieuwe Keystone XL pijpleiding zou zeer schadelijk zijn. Obama heeft zijn vriend Buffet dus een grote dienst bewezen, lijkt het.

Wat is de positie van president Trump in deze kwesties?

Trump is als president voor meer bedrijvigheid en meer banen. De eigenaar van Keystone XL beweert dat er 40.000 extra banen ontstaan met de pijpleiding. Nee zeggen anderen, dat is alleen bij de aanleg, daarna blijven er maar 4000 banen over. Kwade tongen beweren dat het er maar 35 zijn.

Donald Trump en zijn bedrijven hadden tot voor kort een belang in Energie Transfer Partners dat Dakota Access aanlegt. Trump zegt zijn belang te hebben verkocht, maar daar is geen bewijs voor. Het gaat overigens maar om een klein belang van maximaal 1 miljoen dollar, zo'n 0,02 procent van ETP. Dit bedrijf doneerde ook 100.000 dollar aan de verkiezingskas van Trump en de ceo van ETP deed daar nog eens persoonlijk 3000 dollar bij.

Hoe nu verder?

De procedures voor de aanleg komen weer op gang. Tegenstanders gaan weer naar de rechter. Keystone XL lijkt nu, met een fan in het Witte Huis, een goede kans te maken. Als USACE vast houdt aan de uitgebreide milieurapportage dan kan de aanleg van Dakota Access nog wel eens een paar jaar uitgesteld of misschien wel afgesteld worden. Hoewel met president Trump...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden