NieuwsAfghanistan

Trump zegt overleg met Taliban af, twittert hij

Amerikaanse militairen dragen op een vliegbasis in Delaware de stoffelijke resten van sergeant Elis Barreto Ortiz, die donderdag omkwam bij een aanslag door de Taliban.Beeld AP

Geheim vredesoverleg met Taliban en Afghaanse regering is afgeblazen, wegens een aanslag door de Taliban. 

De Amerikaanse president Trump heeft dit weekend naar eigen zeggen een einde gemaakt aan vredesonderhandelingen met de Taliban. In een reeks tweets onthulde Trump dat hij zondag op zijn buitenverblijf Camp David een geheime ontmoeting zou hebben met Taliban-kopstukken en, afzonderlijk, met de Afghaanse president Ashraf Ghani.

De Amerikaanse president meldde die gesprekken te hebben afgezegd, vanwege een Taliban-aanslag donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij twaalf mensen omkwamen, onder wie een Amerikaanse militair.

“Wat voor soort mensen doden zo veel mensen, om hun onderhandelingspositie te versterken?” twitterde Trump zaterdag. “Als ze niet instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs twaalf onschuldige mensen doden, dan zijn ze waarschijnlijk toch niet in staat om een zinvolle overeenkomst te sluiten.”

De aankondiging is een tegenslag voor de pogingen om vrede te bereiken in Afghanistan en veroorzaakt ergernis bij de Taliban. De moslimstrijders zeggen te verwachten dat VS terugkeren naar de onderhandelingstafel. “De Amerikanen gaan meer lijden dan wie ook door het staken van de gesprekken”, aldus een woordvoerder. “Nu gaan nog meer Amerikanen hun leven verliezen.”

Tegelijk reageert de Afghaanse regering opgelucht. President Ghani baalt er al langer van dat hij door Trump en de Taliban buiten het vredesoverleg wordt gehouden. Dat kan niet anders, omdat de Taliban weigeren te praten met Ghani, die ze beschouwen als een ‘marionet’ van de VS. Maar Ghani vreest dat de Taliban de macht weer met geweld overnemen na een Amerikaanse terugtrekking. “Echte vrede is alleen mogelijk als de Taliban instemmen met een staakt-het-vuren”, aldus Ghani.

De Amerikaanse buitenlandminister Pompeo verzekerde dat de VS open blijven staan voor onderhandelingen met de Taliban, mits die zich aan afspraken houden. Of de aanslag van donderdag echt de reden was voor het schrappen van de gesprekken, is intussen onduidelijk. Sommige analisten speculeren dat het slechts een onderhandelingstactiek is van Trump. Ook zou een rol kunnen spelen dat de conceptdeal die er nu ligt, op weerstand stuit in Washington. Bovendien herdenken de VS overmorgen de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center en het Pentagon. Mogelijk bekroop de president het gevoel dat de deal hem politiek schade zou berokkenen.

Trumps speciale Afghanistangezant, Zalmay Khalilzad, onderhandelde bijna een jaar in het Golfstaatje Qatar met de Taliban. Vorige week presenteerde hij in de Afghaanse hoofdstad Kabul een concept voor een vredesakkoord. Volgens die deal zouden de VS binnen 135 dagen de eerste 5.000 militairen terugtrekken uit Afghanistan en vijf bases verlaten of sluiten. Nu hebben de VS nog zo’n 14.000 militairen in het land. In ruil voor een stapsgewijze aftocht van de Amerikanen, zouden de Taliban garanderen dat Afghaans grondgebied niet meer als uitvalsbasis zal fungeren voor buitenlandse aanslagen door terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat.

Lees ook:

Zalmay Khalilzad: Van Afghaanse immigrant tot Amerikaanse topgezant

Namens de VS onderhandelt Zalmay Khalilzad met de Taliban. Hij moet de gewenste aftocht voorbereiden.

Kan vredesdeal tussen VS en de Taliban een einde maken aan het geweld?

De VS beloven binnen vijf maanden 5000 militairen terug te trekken uit Afghanistan en vijf bases te verlaten. Maar de regering in Kaboel reageert zuinigjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden