Trump zegt dat het kernrakettenverdrag moet worden opgezegd

President Donald Trump spreekt zaterdag de menigte toe op de luchthaven van Elko in Nevada.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump wil het INF-verdrag met Rusland opzeggen. Dat heeft hij gisteren op een bijeenkomst in Elko, Nevada gezegd. Veiligheidsadviseur John Bolton zou werken aan het beëindigen van het verdrag, dat een einde maakte aan de Koude Oorlog.

Trump kondigde ook aan dat de Verenigde Staten weer kernraketten gaan produceren. “We laten ze geen wapens maken, terwijl wij dat niet mogen.”

In het INF-verdrag uit 1987 is afgesproken dat alle kernraketten die verder dan 500 kilometer kunnen vliegen, moeten worden vernietigd. Het werd in 1987 getekend door Sovjet-leider Michail Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan. In de volksmond ging het om ‘kruisraketten’, die vanaf de grond konden worden afgeschoten. Gorbatsjov en Reagan spraken ook af dat ze niet meer werden geproduceerd en getest.

Trump gelooft dat de Russen zich niet aan de afspraken houden. “Rusland schendt het verdrag en dat doet het al jaren”, zei Trump. “Wij gaan niet toestaan dat zij het verdrag schenden, terwijl wij ons wel aan de afspraken houden. Daarom trekken we ons terug.” Trump zei dat China dezelfde soort wapens ontwikkelt als Rusland. “China en Rusland moeten naar ons toekomen en zeggen: laten we slim zijn en allemaal stoppen deze wapens te ontwikkelen.” China heeft het INF-verdrag niet getekend. Trump heeft niet gezegd waar hij precies op doelt, maar vorig jaar maakten Amerikaanse veiligheidsdiensten gewag van een Russische kruisraket die was afgeschoten. Ook onder Obama was sprake van Russische inbreuk op het verdrag.

In Rusland is verontwaardigd gereageerd op het plan van Trump. De Russische onderminister van buitenlandse zaken, Sergej Rjabkov, noemde het ‘een heel gevaarlijke stap’. Hij wil dat het dreigement wordt besproken in de VN-veiligheidsraad. Volgens Rjabkov houdt Rusland zich netjes aan de regels.

Gorbatsjov 

Ook Gorbatsjov reageerde meteen. “Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsverdragen opzeggen. Begrijpen ze in Washington echt niet waar dit toe zou kunnen leiden?” zei de inmiddels 87-jarige voormalige Russische leider tegen persbureau Interfax.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton begint vandaag aan een tweedaags bezoek aan Moskou. Dat bezoek zal onder stevige druk komen te staan. Hij ontmoet eerst buitenlandminister Sergei Lavrov en morgen Poetin. De relatie tussen de VS en Moskou stond al onder druk, nu de Russen ervan worden beschuldigd dat ze zich hebben bemoeid met de presidentsverkiezingen van 2016.

In het westen is gemengd gereageerd. De Britse minister van defensie Gavin Williamson zei dat hij vierkant achter Trump staat, de Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas sprak van ‘een ingewikkeld vraagstuk voor Europa’. 

Lees ook:

De bereidheid van de VS en Rusland om kernwapens in te zetten, is groter dan we denken

We zijn naïef over kernwapens. We onderschatten de risico’s - en de bereidheid om ze in te zetten, zegt Daniel Ellsbergex-Pentagonadviseur en klokkenluider die de Vietnamoorlog hielp beëindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden