Trump worstelt met zijn koers jegens Israël

Trump en Netanyahu tijdens een ontmoeting in 2016 Beeld Photo News
Trump en Netanyahu tijdens een ontmoeting in 2016Beeld Photo News

Netanyahu bezoekt vandaag voor het eerst Trump in het Witte Huis. Komt Bibi terug naar huis met een carte blanche van zijn nieuwe vriend in het Witte Huis? De vrije hand om de nederzettingen uit te breiden? Donald Trump lijkt een nieuwe koers in te willen slaan. Maar dit kon weleens anders uitpakken.

Monique van Hoogstraten

Deze week verscheen het eerste interview met de Amerikaanse president in de Israëlische pers. "Doorgaan met nederzettingen is niet goed voor vrede", zei Trump in de krant Israel Hayom. "Iedere keer als je land neemt voor nederzettingen, blijft er minder over. Maar we kijken ernaar, en naar andere opties."

Dat was voor rechts flink slikken. De meeste ministers in het kabinet, inclusief de premier zelf, maken er allang geen geheim meer van dat ze de nederzettingen fors willen uitbreiden. Steeds vaker klinkt zelfs, dat het hele idee van een twee-staten-oplossing oudbakken is.

Duidelijke taal

Een voormalige Likud-minister, Gidon Saar, maakte zojuist bekend dat hij terugkeert in de politiek, opnieuw in de Likud-partij van Netanyahu. En wat was zijn belangrijkste boodschap? "Netanyahu moet duidelijke taal spreken bij Trump. Twintig jaar is er gepraat over de twee-statenoplossing. Had dat enig succes? Nee. Het idee om een terreurstaat naast onze deur te stichten moet van tafel."

Het valt te betwijfelen of Netanyahu zo'n boude positie durft in te nemen. Dov Weisglass, die adviseur was van premier Sharon: "Niemand weet nog wat Trump denkt. Maar wat hij zegt in dat interview lijkt een indicatie dat hij zich min of meer zal aansluiten bij zijn voorgangers Bush en Obama." De winst zit voor Netanyahu wellicht in de details. Verraste Obama hem acht jaar geleden met de oproep voor een complete bouwstop, zo ver zal Trump niet gaan.

Terugtrekkende bewegingen maakt Trump ook over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Naar nu blijkt wilde Trump dat meteen na zijn inauguratie in gang zetten. Maar hij deed niets. Iemand zal hem hebben uitgelegd dat het niet handig was zich de woede van de Arabische staten op de hals te halen. De VS heeft de gematigde soennitische staten immers zo hard nodig (denk aan Syrie en Iran).

Worstelende Trump

Het interview met Israel Hayom laat een worstelende Trump zien. Op de vraag wanneer hij de ambassade gaat verhuizen, zegt hij dat hij wil 'dat er vrede komt' en pas na aandringen: "Ik denk over de ambassade na, ik bestudeer het. We zullen zien. Het is geen eenvoudig besluit."

Dat is waarschijnlijk trouwens niet eens tegen de zin van Netanyahu, die zich erop beroemt goede relaties aan te knopen met de soennitische staten. Het is wel tegen het zere been van de kolonisten. Chaim Silberstein, een lokale kolonistenleider in Beit El, was voor Trump's inauguratie al op zijn hoede. "Toen Bush aan de macht kwam, dachten we dat de messias was gekomen. Hij bleek een valse messias. We moeten realistisch zijn. Ik ben optimistisch, maar niet euforisch."

Als Trump en Netanyahu vanavond een gezamenlijke persconferentie geven, zullen ze vast niet veel over deze heikele kwesties zeggen. Ze willen uitdragen hoe sterk hun band is, en hoe die zich zal verdiepen. Hoeveel beter de twee bevriend zijn, nu Obama het toneel heeft verlaten.

Eén onderwerp is er ten minste waarmee ze hun eensgezindheid kunnen tonen: Iran. Netanyahu wil steviger taal van de VS als Iran de nucleaire overeenkomst schendt. Die taal - en bijbehorende sancties - wil Trump wel leveren. Door Iran opnieuw neer te zetten als 'het ergste kwaad', kunnen de twee zich een sterk leiderschapsduo tonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden