Trump wint: alle uitslagen

Jake Krupka kleurt de kaart in, als hij ziet dat Clinton in Vermont de kiesmannen krijgt.Beeld Afp

De race naar 270, zo worden de verkiezingen van vandaag ook wel genoemd. Want dat is het aantal kiesmannen dat een van de kandidaten moet halen om niet meer ingehaald te kunnen worden door de anderen. Wat zijn de uitslagen van de verschillende staten? Onderaan dit artikel een kaart, met de officiële uitslagen (stand van 09.45 uur).

Zoals zo vaak bij de Amerikaanse verkiezingen komt het ook deze keer neer op de swing states. Staten waarbij de inwoners vooraf geen duidelijke voorkeur hadden voor één kandidaat. De belangrijkste? Florida. Zou Trump die niet winnen, dan worden zijn kansen heel klein. En zoals zo vaak deze verkiezingscampagne verraste de miljardair opnieuw. Hij won de belangrijke 29 kiesmannen, toch relatief onverwacht.

Bovendien bleek dat Trump in vrijwel elke staat het beter deed dan verwacht. De eerste echte doorbraak kwam in swing state Ohio, zo'n half uur voordat Florida bekend werd. Vooraf gezien als een staat waar beide kandidaten dicht bij elkaar lagen, maar waar vrijwel meteen Trump als winnaar werd aangeduid. Iets na 05.00 uur volgde de volgende 'grote overwinning', volgens CNN: North Carolina.

Het verloop van de nacht

Maar, zoals bij elke verkiezing, begonnen alle kandidaten op nul. Op de kaart hieronder ziet u welke staat op wie heeft gestemd. Deze kaart wordt telkens opnieuw ingevuld.

De eerste uitslagen voorspelden dat Indiana en Kentucky naar Donald Trump gaan. Dat was al verwacht. Even later volgde kolenstaat West-Virginia. Hillary Clinton veroverde Vermont. Dat maakte het in de eerste fase 24-3 voor Trump.

Maar rond 02.00 uur Nederlandse tijd kwam de eerste klapper. In Illinois, waar Clinton werd geboren, kreeg ze steun, net als in New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware en Washington DC. Dat waren in een keer 65 kiesmannen. Plus haar drie eerdere kwam ze snel op 68 uit. Trump stelde daar Oklahoma, Tennessee, Mississippi, Alabama en South Carolina tegenover. Daarmee kwam hij op 66.

Rond 03.00 uur kwam de volgende golf aan uitslagen. Het was vooral Trump die daar de meeste staten binnensleepte. Kansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska. Samen goed voor zestien kiesmannen. Clinton won New York, zowel thuisstad van Clinton als Trump, met 29 kiesmannen. Ook stal ze nog een kiesman in Nebraska, omdat in die staat niet het 'winner takes all'-principe geldt.

Belangrijker was Texas, de zuidelijke staat die altijd al Republikeins was, maar waar Trump toch een beetje klamme handen van kreeg. Persbureau Ap kwam echter al snel met het bericht dat Trump de 38 kiesmannen in Texas in zijn zak kon steken. Kort daarna volgde de staat Arkensas, waar Bill Clinton ooit gouverneur was, maar waar een Republikeinse overwinning wel werd verwacht.

Om 04.00 kwam weer een ronde, waarin Clinton New Mexico (5) veroverde en Trump Montana en Missouri. Daarna volgde de eerste echte doorbraak: Ohio. Dat was voor het eerst sinds 2004 dat er een Republikein won. Dat Clinton daarna Virginia veroverde, was een klein doekje voor het bloeden.

Californië ging ook - uiteraard - naar Clinton. De 55 kiesmannen gaven haar een voorsprong, ook omdat ze Hawaii binnensleepte, maar waar ze waarschijnlijk niet echt van kon genieten. Haar hele mediateam was bovendien stil, zo meldden verschillende journalisten. Dat kon maar één ding betekenen: paniek.

Het was paniek die snel groter werd toen Trump ook North Carolina in zijn achterzak stopte. Weer een belangrijke swing state, goed voor vijftien kiesmannen, weer naar Trump. Daar konden de zeven kiesmannen van Oregon en de twaalf van Washington State niet tegenop.

Rond de klok van zes kreeg Trump er ook de staten Iowa (6) en Utah (6) bij. Hierdoor kwam hij op 244 kiesmannen en zette hij opnieuw een belangrijke stap richting het Witte Huis.

Weer een grote sprong in die richting maakte de zakenman een uur later, toen ook Pennsylvania rood kleurde. Die staat is goed voor 20 kiesmannen, waardoor Trump er nog maar vijf nodig heeft voor hij zich president mag noemen. Dat worden er even later zelfs vier, als hij ook één van de kiesmannen uit Maine wint. De andere drie zijn voor Clinton, die hierdoor op 218 komt.

En dan, om 08.30 uur is daar het grote nieuws. Trump wint ook Wisconsin en komt op 276 kiesmannen. Hij mag zich nu de nieuwe president van de Verenigde Staten noemen, ontvangt kort daarna telefonisch de felicitaties van Clinton en geeft rond negen uur in de Nederlandse ochtend uiteindelijk zijn overwinningsspeech.

Miniem verschil in absolute stemmen

In de loop van de dag is het lang wachten op de resterende vier staten Arizona, Michigan, Minnesota en New Hampshire. Trump staat dan op 279 kiesmannen en Clinton op 218. In absolute aantal stemmen ('popular votes) heeft Clinton echter een nipte voorsprong; 47,7 om 47,5 procent. Op een totaal van ruim 118 miljoen uitgebrachte stemmen is het verschil slechts 330.053 stemmen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden