Trump wil nieuw handelsakkoord met Mexico wel bezegelen met een knuffel van de president

De Amerikaanse president Donald Trump luistert op speaker naar zijn Mexicaanse collega Enrique Pena Nieto. Beide landen hebben volgens Trump een 'zeer goede deal' gesloten. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump luistert op speaker naar zijn Mexicaanse collega Enrique Pena Nieto. Beide landen hebben volgens Trump een 'zeer goede deal' gesloten.Beeld AFP

Nu de VS en Mexico een handelsverdrag zijn overeengekomen, staat Canada onder druk om dezelfde voorwaarden te accepteren.

Eerder noemde de Amerikaanse president Donald Trump Mexicanen drugsdealers en verkrachters. Nu wil hij wel een knuffel van zijn Mexicaanse collega. Maandag spraken de twee elkaar tijdens de bekendmaking van het handelsakkoord tussen hun landen. Trump en Enrique Pena Nieto vieren de 'deal' als een belangrijk resultaat na slepende onderhandelingen van een jaar. En ze zijn dus 'vrienden' geworden. "Ik stuur je een hartelijke omhelzing", zei Pena Nieto. "Een omhelzing van jou zou heel fijn zijn", antwoordde Trump.

Eindelijk een nieuw Nafta-akkoord?

Je kunt spreken van een Noord-Amerikaans vrijhandelsakkoord, afgekort Nafta dus. Maar dat klinkt Trump te negatief in de oren, liever gebruikt hij 'Verenigde Staten-Mexico handelsakkoord'. Bovendien staat Canada, de derde partij in het oorspronkelijke verdrag uit 1994, nog aan de zijlijn. Mexico en de VS waren apart gaan zitten om eerst hun onderlinge problemen op te lossen. Voor beide landen was de tijd gaan dringen vanwege de binnenlandse politiek. Trump ziet verkiezingen tegemoet in november en wil de kiezers die afhankelijk zijn van de handel een akkoord laten zien. Pena Nieto wil het verdrag tekenen voordat hij in november aftreedt. Nu die twee eruit zijn, zetten ze Canada onder druk.

Hogere lonen in de autofabriek

De afgelopen week zijn twee grote blokkades weggewerkt. Het moeizaamste hoofdstuk in de onderhandelingen betrof de auto-industrie. Internationale autoproducenten benutten de lage lonen in Mexico en kunnen auto's die daar geassembleerd worden dankzij Nafta in de VS en Canada verkopen zonder invoerheffingen te betalen. Volgens Trump zijn hierdoor veel banen van de VS naar Mexico verdwenen.

Doordat auto-onderdelen in meerdere landen worden gemaakt, wordt gekeken hoeveel procent van een auto binnen de handelsregio is gefabriceerd. Bij Nafta was de eis 62 procent. De nieuwe afspraak is dat 75 procent van de auto-onderdelen afkomstig is uit Mexico of de VS. Dit heeft gevolgen voor de grote automerken. De verwachting is dat zij de productie van sommige onderdelen verplaatsen van China naar Mexico. Dat betekent meer banen in Mexico.

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto maakt een selfie in Mexico City. Beeld REUTERS
De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto maakt een selfie in Mexico City.Beeld REUTERS

Ook zijn er loonafspraken gemaakt. Zo moet 40 tot 45 procent van de auto worden gemaakt door werknemers die minstens 16 dollar per uur verdienen. De Mexicaanse lonen liggen nu veel lager. Een gevolg kan zijn dat de lonen in Mexico gaan stijgen, maar ook dat er meer in de VS wordt geproduceerd. De beurskoersen van General Motors, Ford en Fiat Chrysler stegen door het nieuws over het akkoord. Aziatische merken zoals Toyota en Nissan laten weten blij te zijn met duidelijkheid.

De sunset-clausule.

Als het aan Trump lag, zou de zon na vijf jaar ondergaan: Nafta zou vanzelf stoppen tenzij er nieuwe afspraken werden gemaakt. Canada en Mexico waren hier mordicus tegen en ook voor bedrijven die grote investeringen overwegen werkt dat niet. Het nieuwe akkoord duurt 16 jaar en wordt elke zes jaar geëvalueerd. Ook kan het verlengd worden.

Trump heeft ook moeten toegeven op zijn wens om Amerikaans fruit te beschermen tegen de Mexicaanse concurrentie. De nieuwe deal houdt de invoerheffingen op landbouwproducten tussen de VS en Mexico op nul.

En Canada?

Trump wil het verdrag vrijdag ter goedkeuring naar het Congres sturen en het binnen negentig dagen ondertekenen. Mexico en de VS hopen dat Canada deze week nog aanhaakt. Maar de Canadese minster van buitenlandse zaken Chrystia Freeland meldt dat haar land niet zomaar bij het kruisje tekent. De huidige afspraken tussen Mexico en de VS kunnen nadelig uitpakken voor Canada. Zo zou Amerika Canadees timmerhout kunnen gaan belasten.

Als Canada niet meedoet hebben we altijd nog het nieuwe verdrag met de VS, zei de Mexicaanse minister van buitenlandse zaken Luis Videgaray. Trump gaat nog verder. Als de noorderburen niet meedoen, zullen ze dat voelen. "We kunnen tarieven heffen op hun auto's. Dat gaat om ontzettend veel geld." Voor Mexico een knuffel, voor Canada een dreigement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden