NieuwsVerenigde Staten

Trump wil de Amerikanen vandaag ‘de show van hun leven’ geven

Een tank staat klaar voor de festiviteiten in WashingtonBeeld Getty Images

Het voornemen van president Trump om de nationale feestdag 4 juli groots aan te pakken, wordt door zijn tegenstanders met argusogen bekeken.

Het kan haast alleen nog maar tegenvallen, ben je geneigd te denken, zo intens verheugt president Trump zich op deze ‘Fourth of July’. De ene tweet na de andere gaat eruit, over de viering van Amerika’s onafhankelijkheidsdag, die dit jaar grootser en meeslepender dan ooit moet worden.

‘Eregroet aan Amerika’, heet het spektakel, dat vandaag bij het monument voor Lincoln in Washington DC georganiseerd wordt. Trump schijnt op het idee gekomen te zijn toen hij twee jaar geleden de Franse viering van 14 juli mocht bijwonen. Er vlogen vliegtuigen in formatie over Parijs, er paradeerden militairen door de straten, en hij dacht: waarom hebben wij dat niet?

“Het Pentagon en onze geweldige militaire leiders zijn hier opgewonden over, en zullen aan het Amerikaanse volk, onder anderen, het sterkste en meest geavanceerde leger waar dan ook ter wereld laten zien”, tweette de president. Er is een vliegshow, en er zijn tanks te bewonderen in de straten. 

Wegdek niet geschikt voor tanks

Of ze ook echt zullen rijden, of alleen op strategische punten staan opgesteld, dat is nog onduidelijk, want direct nadat Trump dat idee had geopperd, keerde het stadsbestuur van Washington zich ertegen. Het hoofdstedelijke wegdek is namelijk niet gemaakt om metalen rupsbanden te kunnen verdragen.

Dat is lang niet de enige discussie die Trumps grootse viering dreigt te bederven. Want de president gaat, zo kondigde hij maandag aan, ‘een paar woorden zeggen’. Dat klinkt niet controversieel, een staatshoofd dat zich op de belangrijkste nationale feestdag tot den volke richt in een toespraak bij de officiële festiviteiten, maar het is in de Verenigde Staten niet gebruikelijk. 

Veel van zijn politieke tegenstanders beschuldigen Trump ervan, dat hij van de feestdag een campagnebijeenkomst wil maken. Hun angst wordt mede ingegeven door de wetenschap dat Trump het weleens vaker lastig heeft gevonden om een neutrale toespraak bij een neutrale gelegenheid te houden. Zo ontaardde zijn toespraak voor de padvinders in 2017 in een boze afrekening met Hillary Clinton en Barack Obama.

Vuurwerkshow

De dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow. Dit jaar wordt het de ‘grootste die Washington ooit gezien heeft’, aldus Trump. Vuurwerk hoort bij de Fourth of July zoals het Vrijheidsbeeld bij New York, dus twee grote vuurwerkdistributeurs boden aan om dit jaar een extra grote show te sponsoren. 

Inmiddels krabben ze zich wellicht achter hun oren over die gulheid, want ze kregen stank voor dank. Onlangs maakte Trump bekend dat hij, in het kader van zijn handelsoorlog met China, ook vuurwerk gaat belasten met extra hoge importtarieven. Maar in Amerika zelf wordt geen vuurwerk gemaakt. Dat alles mag Trumps voorpret niet bederven. “Het wordt de show van je leven!”, voorspelde hij gisteren.

Lees ook:

Trump heeft niet de intellectuele capaciteiten om een oorlog te beginnen, stelt zijn biograaf

Wat deed president Trump ineens in Noord-Korea? Een strategie stak er in ieder geval niet achter, volgens zijn biograaf Michael Wolff. ‘Het is alleen maar show.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden