Trump wil dat Europa 800 IS-strijders overneemt, anders laat hij ze vrij

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders overneemt en hen gaat vervolgen. Dat laat hij weten in een serie tweets. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

Redactie

Gaat Europa daar niet mee akkoord, dan zullen de VS de strijders gaan vrijlaten, waarschuwt hij bovendien. En hij wil niet toekijken hoe ze vervolgens Europa binnendringen, ‘waar ze naar verwachting naartoe zullen gaan’. Volgens de president is het tijd dat andere landen hun verantwoordelijkheid nemen: ‘Wij hebben al genoeg tijd en geld in deze strijd gestoken.’

‘De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders die gevangen zijn genomen in Syrië terug te nemen en ze te berechten. Het kalifaat is klaar om te vallen. We trekken ons terug na een 100 procent kalifaat overwinning!’, aldus Trump.

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten “op zeer korte termijn’' het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

President Trump kondigde in december aan de Amerikaanse troepen volledig uit Syrië terug te willen trekken, maar vrijdag nuanceerde de Republikeinse senator Lindsey Graham die uitspraak. Volgens hem zijn de Verenigde Staten niet van plan zich volledig uit Syrië terug te trekken. Als Europese bondgenoten grondtroepen leveren voor een bufferzone in het noorden van het land, dan is Washington bereid hen daarbij militair te steunen, zei hij tijdens een persconferentie in München.

Het Amerikaanse contingent bedraagt momenteel ongeveer tweeduizend militairen. De VS willen volgens Graham dat de Europeanen deze leidende rol op de grond overnemen. “In dat geval blijven Amerikaanse capaciteiten beschikbaar.”

Lees ook:

VS blijven toch in Syrië, mits Europa troepen stuurt

De Verenigde Staten zijn toch niet van plan om zich volledig uit Syrië terug te trekken.

ChristenUnie wil militairen naar Syrië

Nederland moet militairen naar Syrië­­ sturen nu president Donald Trump de tweeduizend Amerikaanse troepen terugtrekt, zo bepleitte de ChristenUnie eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden