Trump 'was als een octopus, zijn handen zaten overal'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wordt door een aantal vrouwen beschuldigd van aanranding. Beeld Photo News
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wordt door een aantal vrouwen beschuldigd van aanranding.Beeld Photo News

In de Verenigde Staten zijn inmiddels vier vrouwen naar buiten getreden die beweren te zijn aangerand door Donald Trump. De beschuldigingen volgen op de publicatie van een video waarin de Republikeinse presidentskandidaat zich zeer laatdunkend uitlaat over vrouwen.

Twee van de vrouwen, Jessica Leeds en Rachel Crooks, bevestigen in de New York Times wat Trump tijdens het gelekte audiofragment zelf beweerde: dat hij vrouwen betast waar en wanneer hij wil. "Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen. [..] Grijp ze in hun poes. Je kunt alles doen", aldus Trump op de opname uit 2005, toen hij niet doorhad dat zijn microfoon al aan stond.

De nu 74-jarige Leeds zegt zo'n 30 jaar geleden door Trump te zijn betast tijdens een vliegreis naar New York, waar zij bij toeval naast hem kwam te zitten.

Na een oppervlakkig gesprekje begon hij haar borsten aan te raken en probeerde hij zijn hand onder haar rok te krijgen. "Hij was als een octopus. Zijn handen waren overal", zegt Leeds in het interview. De twee hadden elkaar nooit eerder ontmoet.

Tekst gaat verder onder foto

Jessica Leeds, een beeld uit een video van The New York Times. Beeld NYT screen shot
Jessica Leeds, een beeld uit een video van The New York Times.Beeld NYT screen shot

Op de mond gekust
Rachel Crooks zegt dat ze in 2005 op de mond werd gekust door Trump. Toen ze elkaar tegen kwamen in de Trump Tower en ze hem de hand schudde, trok hij de toen 22-jarige Crooks naar zich toe en kuste haar eerst op de wang en daarna vol op de mond. "Het was niet per ongeluk", zegt ze. "Ik was zo boos dat hij dacht dat hij dat zomaar dacht te kunnen doen."

Inmiddels zijn nog twee andere vrouwen naar voren gekomen, die eveneens zeggen door Trump seksueel te zijn lastiggevallen. In The Palm Beach Post in Florida zegt Mindy McGillivray (36) dat Trump haar dertien jaar geleden bij haar billen greep op zijn landgoed in Mar-a-Lago. En in het tijdschrift People stelt journaliste Natasha Stoynoff dat Trump "mij tegen de muur drukte, en zijn tong met geweld in mijn mond duwde", eveneens in Mar-a-Lago, maar in 2005.

Trump ontkent alle aantijgingen. "Dit is nooit gebeurd", zei hij tegen de krant. Namens Trump eist de advocaat Marc Kasozwitz dat The New York Times het verhaal intrekt. Trumps campagneteam noemde de beschuldigingen van de twee vrouwen 'fictie'.

Crooks en Leeds vertelden de gebeurtenissen eerder wel in hun directe omgeving, maar traden nooit in de publiciteit. Ook deed geen van beiden aangifte bij de politie.

Leeds: "In die tijd dacht je als vrouw nog dat je het er vermoedelijk zelf naar had gemaakt". Na de ontkenningen van Trump tijdens het debat van zondag, besloten de vrouwen alsnog met hun verhaal naar buiten te komen.

Tijdens dat debat vroeg journalist Anderson Cooper aan Trump om nogmaals te bevestigen dat hij geen vrouwen kust zonder hun instemming. "Dat heb ik niet gedaan", antwoordde de presidentskandidaat zondag.

Op de opname uit 2005 zegt Trump echter precies het tegenovergestelde. "Ik begin gewoon hen te kussen. Het is als een magneet. Gewoon kussen. Ik wacht niet eens", aldus Trump op de band. De geruchtmakende opname werd afgelopen vrijdag gepubliceerd door The Washington Post.

Inmiddels is ook een aantal modellen van de verschillende missverkiezingen in de Verenigde Staten met beschuldigingen over Trump naar buiten gekomen. Trump was jarenlang eigenaar van de missverkiezingen.

Hij had volgens deze vrouwen de gewoonte om onaangekondigd de kleedkamer in te banjeren. "Wij stonden daar halfnaakt of helemaal bloot ons om te kleden, en dan stond hij ineens binnen", zei Tasha Dixon, voormalig Miss Arizona, tegen omroep ABC. Volgens haar was Trump alleen eigenaar geworden om zich te kunnen omringen met mooie vrouwen.

Vandaag dook er weer een nieuwe video op, dit keer uit 1992. Daarin is te zien hoe de toen 46-jarige Trump naar een 10-jarig meisje kijkt dat zijn Trump Tower bezoekt, waarna hij zegt: "Over tien jaar zal ik met haar uitgaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden