Trump wakkert vrees voor handelsoorlog opnieuw aan

Nog maar een maand geleden: voorzitter Juncker van de Europese Commissie en president Trump stralen eensgezindheid uit over vrijhandel. Beeld EPA
Nog maar een maand geleden: voorzitter Juncker van de Europese Commissie en president Trump stralen eensgezindheid uit over vrijhandel.Beeld EPA

De EU wil best af van veel importheffingen. Maar zolang Europeanen nauwelijks Amerikaanse auto's kopen, schieten de VS daar niets mee op, vindt president Trump.

Erik van Zwam

Trumps boze oog richtte zich donderdagnacht weer op de Europese Unie, nadat het even was afgedwaald naar China, Mexico, Canada en Turkije. De Amerikaanse president wees een voorstel van de Europese Unie af om alle importheffingen op industriële producten en auto's wederzijds af te schaffen. "Niet goed genoeg", reageerde Trump verbolgen.

Eind juli kwam hij nog een wapenstilstand in de beginnende handelsoorlog overeen met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, die halsoverkop naar Washington was gevlogen. Wat niemand verwachtte, gebeurde toen. De Verenigde Staten en de EU spraken af hun handelsgeschillen weer in goed overleg te gaan oplossen. Juncker en Trump verschenen voor de camera's als beste maatjes die nauwelijks van elkaar af konden blijven als het om schouderklopjes, handdrukken en omarmingen ging. Juncker had het toch maar geflikt: de kou was uit de lucht.

Optimistisch

Het oog van de Amerikaanse president zwierf daarna weer over de wereld om de volgende oneerlijke handelspraktijk waar de VS volgens hem de dupe van waren aan te pakken. Voor China had Trump inmiddels voor 250 miljard aan importheffingen in petto. Turkije kreeg de wind van voren, omdat het een Amerikaanse dominee vasthoudt en er volgden sancties. Canada kreeg een enorme veeg uit de pan.

Het land moest bij het kruisje tekenen onder het vernieuwde vrijhandelsverdrag Nafta dat met Mexico was rondgekomen. De onderhandelingen met de noorderbuur als derde partij startten deze week. Inmiddels zijn alle drie landen optimistisch dat het goed gaat komen.

En nu staat de wapenstilstand van vorige maand met de Europese Unie dus op springen. In juli had de president nog tegen Juncker gezegd dat hij geen wederzijdse heffingen meer wil, geen subsidies aan bedrijven of producten en geen barrières. Eenzijdig kwam eurocommissaris Cecilia Malmström van handel de Verenigde Staten deze week tegemoet met het voorstel alle importheffingen over en weer af te schaffen, zelfs op auto's.

Maar dat kon Trump niet bekoren, ook al was het precies wat hij eerder wilde: geen wederzijdse beperkingen meer op handel. Trump beklaagde zich er tegenover financieel persbureau Bloomberg over dat die 'Europeanen geen Amerikaanse auto's willen kopen, alleen maar Europese auto's', en dat die gewoonte eerst maar eens moest veranderen. In zijn ogen kopen Amerikanen veel te veel Europese en dan vooral Duitse auto's, auto's dus die niet in de VS worden gemaakt. In de optiek van Trump is dat oneerlijk.

De opmerking van Trump doet de vrees voor een uitbreiding van de handelsoorlog tussen de VS en de EU opnieuw opleven. Vooral een extra Amerikaanse heffing op Europese auto's, waar Trump in het verleden vaak op hintte, lijkt weer op tafel te liggen. De Duitse, Franse en Italiaanse autoindustrie zouden hierdoor zwaar worden getroffen. De EU legt tot nu toe importheffingen op aan Amerikaanse personenauto's en de VS doen dat op Europese vrachtwagens. Afschaffing betekent in de ogen van Trump dat goedkopere Amerikaanse auto's toch niet zullen worden gekocht in Europa, maar Europese vrachtwagens wel beter zullen verkopen in de VS.

Juncker reageerde gisteren voor de Duitse televisiezender ZDF meteen met de waarschuwing dat alle Amerikaanse importheffingen op Europese producten met gelijke munt zullen worden terugbetaald.

Bindend oordeel

In hetzelfde interview bij Bloomberg liet Trump zijn oog ook vallen op de wereldvrijhandelsorganisatie WTO: hij sprak van 'de slechtste deal ooit voor Amerika'. Daarmee doelde hij op de conflictbeslechting in handelsoorlogen door de WTO. Die pakte alleen maar nadelig uit voor de VS, zo klaagde Trump, dus wil hij eruit stappen als dit niet snel verbetert.

Met het dreigement de WTO op te blazen, hoopt de Amerikaanse president deze organisatie onder druk te zetten. Alle handelsoorlogen die hij recent is begonnen zijn voor een bindend oordeel voorgelegd aan de WTO. Op een negatief oordeel voor de VS zit Trump niet te wachten.

Lees ook:

De onwaarschijnlijke bromance tussen Juncker en Trump

Wat is er opeens in Donald Trump gevaren? Is zijn twitteraccount gehackt? Maandenlang heeft hij herhaald hoe verdorven de Europese Unie wel niet is, een 'vijand', 'slechter dan China' op handelsgebied. En opeens is daar De Kus.

Trump en Juncker mogen het hebben bijgelegd, toch gaat het niet goed met de wereldhandel

Ondanks het gezoen van Trump en Juncker is de kou in de wereldhandel nog niet uit de lucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden