Trump vindt nieuwe Air Force One 'belachelijk' duur

null Beeld EPA
Beeld EPA

Donald Trump vindt dat de bestelling van een nieuw dienstvliegtuig, Air Force One, moet worden geschrapt. De kosten van de Boeing zijn veel te hoog, foeterde de volgende president van de Verenigde Staten dinsdag eerst op Twitter en vervolgens tegenover journalisten in de hal van zijn Trump Tower in New York.

redactie

'Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One voor de toekomstige presidenten, maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar!' aldus Trump via Twitter. 'Schrap die order.'

In een kort interview in de Trump Tower in New York zei de aankomende president de kosten van de toestellen 'belachelijk' te vinden. "We willen dat Boeing veel geld verdient, maar zo veel nou ook weer niet", aldus Trump.

Trumps opmerkingen wekten de nodige verbazing. In de eerste plaats bij vlieguigbouwer Boeing, omdat het bedrijf de opdracht voor de bouw zelf nog niet binnen heeft. Wel is Boeing betrokken bij het ontwerp voor Air Force One.

Het huidige contract is volgens de vliegtuigbouwer 170 miljoen dollar (ruim 150 miljoen euro) waard. De planning is dat de nieuwe Air Force One, en een identiek reservetoestel, in 2024 in gebruik worden genomen. Trump zelf zal er, tenzij hij in 2020 wordt herkozen, niet meer in vliegen.

Kritisch rapport

Ook een woordvoerder van het Witte Huis tastte in het duister. "Sommige cijfers die zijn genoemd lijken niet de aard van de financiële overeenkomst tussen Boeing en het ministerie van defensie te weerspiegelen, zullen we maar zeggen", aldus de zegsman.

Hoewel het nieuwe Air Force One zelfs op de tekentafel nog niet af is, zijn Trumps zorgen over de hoge kosten niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een kritisch rapport van de Amerikaanse rekenkamer schatte de kosten in maart op 3,2 miljard dollar. Het budget van 2,9 miljard zou dus bij voorbaat al zijn overschreden.

De huidige toestellen die als Air Force One in gebruik zijn, zijn eind jaren tachtig gebouwd en binnenkort aan vervanging toe. De presidentiële vliegtuigen zijn uitgerust met kostbare extra's op het gebied van veiligheid, communicatie en luchtverdediging.

Republikein Trump gebruikt zelf momenteel zijn eigen toestel - een Boeing 757 - om door het land en de wereld te reizen. Dat vliegtuig werd tijdens zijn verkiezingscampagne Trump Force One genoemd.

De tweet van Trump heeft beleggers in Boeing geld gekost. De koers van het aandeel vertoonde meteen een dip van enkele dollars, om zich daarna weer enigszins te herstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden