Trump vindt dit het beste nepnieuws van 2017

President Donald Trump.  Beeld AP
President Donald Trump.Beeld AP

Trumps nieuwste wapen in zijn vete met de pers: een ludieke prijs. Maar een partijgenoot haalde hard uit naar de president.

Welke media in de Verenigde Staten zijn het meest corrupt en bevooroordeeld? Woensdagavond presenteerde president Donald Trump de winnaars van de '2017 Fake News Awards'. Dat deed hij met een tweet die verwees naar de website van de Republikeinse partij. Die bezweek meteen onder de belangstelling, maar na een uur nagelbijten konden kranten, nieuwszenders en websites zien wie er in de 'prijzen' waren gevallen.

De winnaar was, tot bevreemding van veel journalisten, niet een nieuwsverhaal maar een column. In The New York Times had econoom Paul Krugman voorspeld dat de economie als gevolg van de verkiezing van Trump in een diepe recessie terecht zou komen. Dat gebeurde niet. Maar is een voorspelling nieuws, en is het bedrog als die niet uitkomt?

Overgeplaatst

De feitencheck-rubriek van The Washington Post checkte het nepnieuwskarakter van de andere negen winnaars en stelde vast dat het in alle gevallen ging om berichten die netjes waren gecorrigeerd. Zo was de nummer twee op Trumps lijst verslaggever Brian Ross, die ten onrechte had gemeld dat Trump tijdens de verkiezingscampagne zijn adviseur Michael Flynn voor overleg naar de Russische ambassadeur had gestuurd. Dat bleek Trump echter pas te hebben gedaan nadat hij verkozen was, een belangrijk verschil. Ross werd voor vier weken naar huis gestuurd en overgeplaatst.

Het nepnieuws-prijzenfestival komt aan het eind van Trumps eerste jaar als president, waarin hij voortdurend klaagde over zijn behandeling door de pers. Volgens een onderzoek van New York University twitterde hij er vorig jaar bijna duizend keer over, variërend van beledigingen aan het adres van individuele journalisten tot meer algemene klachten.

Gebutst

Een van die klachten, dat de media 'de vijanden zijn van het volk', schoot een partijgenoot van Trump, Senator Jeff Flake, in het verkeerde keelgat. Kort voor de uitreiking van de Fake News Awards hield hij een rede in de Senaat waarin hij Trump voorhield dat die uitdrukking ook gebruikt werd door Stalin om zijn politieke vijanden aan te duiden. In feite reikte hij ook een prijs uit, door vast te stellen dat '2017 een jaar was waarin de waarheid - objectieve, empirische, op feiten gestoelde waarheid - meer gebutst en misbruikt werd dan in enig ander in de geschiedenis van ons land."

Volgens de woordvoerder van de president was het Flake niet om de persvrijheid te doen. "Hij staat verschrikkelijk laag in de peilingen, hij wil gewoon aandacht trekken." Die verklaring klopt waarschijnlijk niet, omdat Flake heeft aangekondigd dat hij de politiek gaat verlaten.

Nepnieuws weren samen met techgiganten is een logische reactie, maar niet de beste oplossing, zeggen media-experts: 'Mediawijsheid is het beste wapen in de strijd tegen nepnieuws'

Lees hier het commentaar van Trouw op het fenomeen 'nepnieuws': Nepnieuws: de term heeft iets onschuldigs, maar levert geen neppe gevaren op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden