Update

Trump verhuist ambassade VS naar Jeruzalem: waarom is dat omstreden?

Palestijnen verbranden posters van de Israelische premier Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump.  Beeld REUTERS
Palestijnen verbranden posters van de Israelische premier Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zoals verwacht Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Trump kreeg veel kritiek van vooral Arabische landen toen hij dinsdag al aankondigde dat te zullen gaan doen, maar hij zette vandaag door.

Volgens de Jerusalem Embassy Act uit 1995 is de Amerikaanse president verplicht de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Sinds 1995 heeft iedere president de verhuizing van de ambassade tegengehouden, maar Trump beslist anders en erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Drie vragen en antwoorden over de op handen zijnde verhuizing.

Waarom werd de ambassade tot nu toe nog niet verplaatst, ondanks die wet?

De Amerikaanse president mag alleen van de verhuizing afzien op veiligheidsgronden en dan voor een duur van zes maanden. Tot nu toe werd op die manier de ambassadeverplaatsing geblokkeerd. Net als de meeste andere landen in de wereld willen zij de status van de stad laten afhangen van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. De erkenning van Jeruzalem kan die onderhandelingen beïnvloeden.

Waarom ligt de verplaatsing zo gevoelig?

De meeste landen in de wereld hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Dat hangt af van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. Beide beschouwen de stad of delen daarvan als hun hoofdstad: de Palestijnen claimen alleen Oost-Jeruzalem, de Israëliërs zowel West- als Oost-Jeruzalem.

Waarom gaat Trump de ambassade dan toch verplaatsen?

Trump breekt met het Amerikaanse beleid. Niet eerder durfde een president het aan om te morrelen aan de status van Jeruzalem. Aan de andere kant is hij de eerste president die zijn belofte nakomt. President Obama stelde in 2008 in een toespraak dat Jeruzalem de ‘hoofdstad’ van Israël was en ‘ondeelbaar’ moest blijven, net als Bill Clinton tijdens de verkiezingscampagne in 1992 en George W. Bush in die van 2000.

Bovendien is het ijdele hoop gebleken dat op den duur de Israëli's en de Palestijnen de stad in hun vredesakkoord opnemen. Het vredesproces heeft de afgelopen decennia geen oplossing opgeleverd.

Gaat de verhuizing snel plaatsvinden?

Als president Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem aankondigt, zal hij deze vermoedelijk pas over drie tot vier jaar laten plaatsvinden. De reden daarvan zou een logistieke zijn: verhuizen kost nu eenmaal veel tijd. Maar in Israël geloven ze dat niet, en zijn ze zelfs bereid om met Trump mee te denken. De burgemeester van Jeruzalem zei dat de verhuizing binnen ‘twee minuten’ geregeld kan zijn. Hij hoeft slechts het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem tot ambassade uit te roepen.

Lees ook: Trump durft heikele erkenning Jeruzalem best aan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden