Trump verandert de wereld, Max de sport, Beau de mensen

De Arabische Lente heeft sinds kort een tegenhanger: de westerse herfst. Alle oproer in het nieuws laat zien dat er steeds minder, minder, minder is aan verbinding, opbouwende krachten en deskundigheid. Wie het maar wil begint een nieuw carrièrepad, geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken. En de tv volgt het allemaal gretig.

Zo voltrok de internationaal belangrijkste 'carrière-switch' zich vol in beeld: de dubieuze zakenman Donald Trump werd president van de Verenigde Staten. Hij schreeuwt de stem van de vergeten mensen zo hard de wereld over dat zelfs bestuursvoorzitter Shula Rijxman van onze Publieke Omroep hem een klankbord wil geven. In 'De Wereld Draait Door' maandag verdedigde ze haar oproep dat de NPO-programma's er voor alle 17 miljoen Nederlanders moeten zijn. Ze wil leren van Trump en voorkomen dat ook hier de laaghangende onderbuik niet gehoord wordt.

Matthijs van Nieuwkerk liep rood aan van verontwaardiging: de linkse Vara zou met vlaggenschepen 'DWDD' en 'Pauw' te machtig zijn. Zit wat in natuurlijk. De toekomstige programma's voor rechtse laagopgeleiden gaan het misschien niet beter of deskundiger doen dan DWDD of Pauw, maar wel anders. Bert Huisjes, baas van de rechtse omroep Wakker Nederland (WNL) zat aan tafel al te vissen naar zendtijd voor een programma van de straat.

Alles is veranderlijk deze herfst, lijkt wel. Autocoureur Max Verstappen krijgt met zijn inhaalmanoeuvres ('Max Attacks') zelfs een verstokte voetballiefhebber als Jack van Gelder aan het Formule 1-kijken, vertelde die bij 'RTL Late Night'.

Zelfs de maan werd even een ster. Pauw liet maandag foto's zien van Supermaan (de grootste sinds 1948), die in de lucht leek te balanceren op een brug of wolkenkrabber - een leuk perspectiefspelletje.

Het fijne aan al die veranderingen is de bevrijdende gedachte: als zij het kunnen, kan ik het ook. Daarom zijn er al die programma's waarin Nederlandse sterren een carrière-uitstapje maken. Moesten ze eerder leren springen (van een duikplank), dansen of zingen, dit seizoen schrijven ze opeens een thriller in 'De Pennen zijn geslepen' (bij Avrotros), of spelen spelen in RTL's 'Het Perfecte Plaatje'.

Zo'n programma gaat niet om het perfecte plaatje natuurlijk. In de doe-het-zelf-trend draait alles om het proces, de leercurve. Humberto Tan, Marco Borsato of model Kim Feenstra moeten bijvoorbeeld onder water fotograferen of een rijdende racewagen schieten. Hun geklungel met licht, scherpstellen en kadering is lekker herkenbaar. En ach, wie maalt er nog om kwaliteit?

Dan hebben we de metamorfose van Beau van Erven Dorens nog niet besproken. Die 'vergeten presentator' stapte uit de showbizz en werd een oprechte barmhartige Samaritaan in zijn daklozenprogramma 'The Amsterdam Project' (RTL). Hij zocht vijf daklozen en hielp hen om hun leven op de rails te zetten met een lijstje vol hulpverleners en 10.000 euro. Hun tranen, terugvallen en voorzichtige stappen voorwaarts hebben de BBC al geïnteresseerd om het programma misschien internationaal te verspreiden. En Beau: die is helemaal zichzelf geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden