Trump valt Amerikaans burgerrechtenicoon aan na kritiek

John Lewis. Beeld AP
John Lewis.Beeld AP

De Amerikaanse politicus John Lewis heeft tijdens een interview verklaard dat Donald Trump het presidentschap onder meer dankt aan Russische hacks. De Afgevaardigde vervolgde dat hij niet van plan is naar de inhuldiging van de nieuwe president te gaan, dit tot grote woede van de aankomend president.

Redactie

Trump twitterde zaterdag dat Lewis zijn tijd beter kan besteden aan het 'repareren en helpen van zijn district, dat in verschrikkelijke toestand verkeert en uit elkaar valt'. Lewis is in het Congres een Afgevaardigde uit de staat Georgia. De timing van de kritiek is saillant, omdat dit weekend in het teken staat van het herdenken van burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr.. De Afrikaans-Amerikaanse Lewis heeft aan de zijde van King gedemonstreerd en wordt daarvoor in de Verenigde Staten gerespecteerd.

In een interview met zender NBC zei hij dat hij Trump niet ziet als 'legitieme president'. 'Ik geloof in vergeving. Ik geloof in samenwerking. Het gaat heel moeilijk worden.' Daarom zal hij ook niet aanwezig zijn bij de beëdiging van Trump, aankomende week. Lewis mist voor het eerst in dertig jaar een inauguratie. Daarmee is hij niet de enige Democraat die de ceremonie vrijdag overslaat. Volgens de nieuwssite Politico zijn er minstens vijftien andere Afgevaardigden die niet komen. Barbara Lee, Afgevaardigde uit Californië zegt dat ze niet achter een president kan staan die bekend staat om 'racisme, seksisme, xenofobie en vrouwenhaat'.

Volgens Trump klaagt Lewis onterecht over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Allemaal geklets, geklets, geklets - geen daden of resultaten. Treurig!', aldus Trump op Twitter. Zijn kritiek op Lewis viel bij sommige partijgenoten verkeerd. De Afrikaans-Amerikaanse Republikein Michael Steele zei in een reactie: 'Er zijn in dit land erg weinig mensen die het pad hebben bewandeld dat John Lewis heeft bewandeld. Donald Trump al helemaal niet. Dus je moet dat respecteren.' Lewis werd tijdens burgerrechtendemonstraties in de jaren zestig in elkaar geslagen. Trump haalde minder stemmen op onder zwarte Amerikaanse kiezers dan presidenten voor hem in de afgelopen veertig jaar. De conservatieve commentator Bill Kristol was op Twitter bezorgd over de kritiek van Trump: 'Het wil wat zeggen, ben ik bang, dat Donald Trump meer respect toont voor Vladimir Poetin dan voor John Lewis.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden