Trump twittert zich in het nauw en lijkt met de dag kwetsbaarder
Was het een onbeholpen formulering of een onbewuste bekentenis? Al twitterend zaaide Donald Trump afgelopen weekeinde verwarring over zijn rol in het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingscampagne.
Over het ontslag, in het begin van zijn presidentschap, van zijn adviseur nationale veiligheid schreef Trump: “Ik moest generaal Flynn ontslaan omdat hij loog tegen de vice-president en de FBI. Hij heeft schuld bekend aan dat liegen. Zonde, want zijn acties gedurende de machtsoverdracht waren legaal. Er viel niets te verbergen!”
Dat ‘en de FBI’ sloeg in als een bom, want dat zou betekenen dat Trump destijds, nog maar enkele weken na zijn aantreden als president, op de hoogte was van strafbaar handelen van zijn vertrouwde medewerker Michael Flynn. In dat geval zou zijn latere verzoek aan FBI-directeur James Comey om een onderzoek naar Flynn te staken, en daarna het ontslag van Comey omdat hij dat weigerde, belemmering van de rechtsgang zijn, het vergrijp dat in 1974 Richard Nixon zijn presidentschap kostte.
Het ontslag van Comey leidde tot het aanstellen van een speciale aanklager, Robert Mueller. Die bleek zich vrijdag verzekerd te hebben van volledige medewerking van Flynn, in ruil voor een lagere straf.
Sancties van de regering-Obama
Tot dan toe had het Witte Huis steeds volgehouden dat Flynn alleen werd ontslagen omdat hij tegen zijn bazen had gelogen, onder wie vice-president Mike Pence. Hij zou hebben verzwegen dat hij met de Russische ambassadeur had gesproken over de sancties die de regering-Obama tegen Rusland had ingesteld vanwege de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, onder andere door het stelen van Democratische e-mails. Het gesprek leidde ertoe dat Rusland niet meteen terugsloeg. Dat leverde president Poetin een dag later een waarderende tweet op van Donald Trump. Maar niettemin zou Flynn het allemaal op eigen houtje hebben gedaan.
Uit de dagvaarding tegen Flynn blijkt juist dat hij opdracht had van het team dat de machtsovername door de regering-Trump voorbereidde. Daarin had aanstaand vice-president Mike Pence de leiding, maar die heeft steeds volgehouden niets te weten van de Rusland-contacten die er waren. Een ander lid van dat team was Trumps schoonzoon Jared Kushner.
Zelfs als de tweet van Trump een verschrijving was - een van zijn advocaten heeft de schuld op zich genomen en zegt dat hij die tekst zo voorstelde - dan nog lijkt de president met de dag kwetsbaarder voor het onderzoek van Mueller. Als bij een pointillistisch schilderij in wording verschijnen er telkens nieuwe punten op het doek, die nog niet een scherp beeld, maar al wel de contouren laten zien van het, al dan niet illegale, netwerk.
Uitgelekte e-mail
Via de New York Times lekte bijvoorbeeld een e-mail uit die een adviseur van Trump voor de machtsoverdracht verstuurde over de sancties die Obama had afgekondigd. “Als er met gelijke munt wordt terugbetaald, zal het voor Trump moeilijk worden de betrekkingen te verbeteren met Rusland, dat net de Amerikaanse verkiezing in zijn voordeel heeft laten uitpakken”, schreef K.T. McFarland.
Betekent dit dat Trumps omgeving heel goed wist dat de Russen hem aan het helpen waren? Of verwees het alleen naar de conclusie van de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat de Russen dat deden? “We moeten nu allemaal de legitimiteit van het verkiezingsresultaat verdedigen”, reageerde een andere adviseur, Thomas Bossert.
Hoe het echt zit, dat is speciaal aanklager Robert Mueller aan het uitzoeken. Maar de Democratische senator Dianne Feinstein, lid van de commissie voor de veiligheidsdiensten, durfde gisteren wel een voorschot te nemen: Trump belemmerde de rechtsgang. Ze leidt dat onder andere af, zei ze tegen tv-netwerk NBC, “uit de hypernerveuze opstelling van het Witte Huis, de dagelijkse commentaren, het voortdurende getwitter.”