Trump: Top met Kim op 12 juni in Singapore gaat door

De Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol en Donald Trump, vrijdag.Beeld AP

Een gezant van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un overhandigde vrijdag een brief aan president Donald Trump.

De geplande top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni gaat door. Dat zei Trump vrijdag na een ontmoeting met de Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol in het Witte Huis. De gezant overhandigde daarbij een brief van de Noord-Koreaanse leider aan Trump. Volgens de Amerikaanse president is de brief vriendelijk en ‘heel interessant’. De geplande top noemde hij ‘een begin’.

Kim Yong-chol was de eerste Noord-Koreaan die op bezoek ging bij een Amerikaanse president sinds 2000, toen Bill Clinton een gezant uit Pyongyang ontving.

Verschillende Amerikaanse vertegenwoordigers hebben zich positief uitgelaten over de kansen voor de top tussen de twee leiders. Minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo tweette dat er ‘goede vooruitgang’ wordt geboekt. Sung Kim, de ambassadeur van de VS in de Filippijnen die nu onderhandelt met Noord-Koreanen stelde: “We geloven dat we de goede kant opgaan.”

Trump zei tegen persbureau Reuters wel dat het wellicht meer dan een ontmoeting zal kosten voor er een echt akkoord is tussen de twee vijanden. “Ik zou wel willen dat het in één ontmoeting lukt. Maar vaak is dat niet hoe het werkt met deals.”

Noord-Korea heeft niet bekend­gemaakt wat er in de brief staat die Kim Yong-chol al dagen bij zich heeft. Woensdag was Kim Jong-un in ­Peking voor overleg, China is de enige bondgenoot en het machtige buurland van Noord-Korea. In 2000 had de toenmalige gezant ook een brief bij zich, van de Noord-Koreaanse leider destijds, Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un. Later dat jaar besloot Clinton toch niet naar Pyongyang te reizen voor een ontmoeting.

Twijfel

De gesprekken die nu gaande zijn moeten ervoor zorgen dat de top in Singapore een succes wordt. Kenners van de internationale diplomatie betwijfelen of daar nog wel genoeg tijd voor is. Akkoorden tussen twee landen die allang met elkaar in conflict zijn, worden gewoonlijk over een lange periode diplomatiek voorgekookt. Nu lijkt het erop aan te komen of Trump en Kim een deal sluiten, of niet.

De zeer ervaren Amerikaanse onderhandelaar Bill Richardson denkt niettemin dat de top op 12 juni wel kan slagen. De Democraat, die onder meer onderhandelde met de Iraakse dictator Saddam Hoessein, prijst de Republikeinse president: “We moeten Trump krediet geven voor zijn aanpak: top-down en dan zorgen dat het op een lager niveau wordt uitgewerkt. Andersom is het al geprobeerd en dat werkt niet.”

Richardson maakt zich wel zorgen om Trumps impulsiviteit en zijn neiging om ‘uit de heup te schieten’. Alles staat of valt volgens hem met de ruimte die de twee leiders straks ­hebben om elkaar beter te leren kennen. Richardson: “Trump moet zorgen dat hij een vertrouwensband opbouwt met Kim. Dan kan hij een deal maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden