Trump toont zich presidentieel: 'Tijd om samen te komen als één volk'

Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech. Links Mike Pence, de nieuwe vice-president. Beeld AFP
Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech. Links Mike Pence, de nieuwe vice-president.Beeld AFP

Met de gedragen filmmuziek van 'Air Force One' op de achtergrond, en omringd door zijn gehele familie, schreed Donald Trump rond kwart voor negen een podium in New York op om de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen in ontvangst te nemen.

Redactie

Zijn aanhangers kregen niet de polariserende Trump te zien, maar de presidentiële. Hij begon, zoals de traditie dat wil, met het bedanken van zijn tegenstander, Hillary Clinton. "Ze heeft heel hard gewerkt tijdens haar campagne. We zijn haar dankbaarheid verschuldigd voor de diensten die ze ons land heeft bewezen."

Ook complimenteerde hij zijn eigen medewerkers. "Dit was geen canpagne, maar een geweldige beweging van mensen die een betere toekomst willen voor hun families."

De rijen sluiten
Trump veroorloofde zich een grapje: "Er waren ook mensen die het de afgelopen tijd niet met mij eens waren". En deed vervolgens een oproep aan zijn tegenstanders, om de rijen te sluiten en "samen te komen als een volk". "Ik beloof iedere burger in dit land dat ik president zal worden van alle Amerikanen. Dat is zo belangrijk voor mij."

Daarna zette hij zijn programma voor de komende jaren uiteen. Trump wil de infrastructuur en de binnensteden van de Verenigde Staten opbouwen. En daarmee 'miljoenen mensen aan het werk helpen'. "We zullen de groei van dit land verdubbelen en de sterkste economie in de wereld krijgen."

Hij kondigde ook aan dat "we eindelijk voor onze geweldige veteranen gaan zorgen."

Richting het buitenland sprak hij geruststellende woorden. "Ik wil de wereldgemeenschap zeggen dat we, hoewel het belang van Amerika altijd voorop zal staan, eerlijk met andere landen om zullen gaan."

Zwaar en akelig
Tijdens het uitgebreide bedanken van zijn familie, aan het einde van de speech, leek overigens Trump even van zijn presidentiële script af te wijken. "Dit was zwaar. Dit politieke gedoe is zwaar en akelig."

En was dat, helemaal aan het einde van zijn speech, niet stiekem toch een niet-zo-heel-subtiele steek onder water naar Hillary Clinton en zijn tegenstanders? Trump verliet het podium terwijl het Stones-nummer 'You can't always get what you want' door de ruimte schalde.

Kijk hieronder de hele speech terug:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden